Ucraina a primit „undă verde” de la câțiva aliați membri NATO pentru a lovi țintele militare de pe teritoriul Federației Ruse.
Guvernul de la Kiev susține că este o măsură necesară pentru a stopa orice viitor bombardament rusesc asupra zonelor populate de civili din Ucraina.
Kremlinul se simte „încolțit” și ar putea lua decizia de a recurge la folosirea arsenalului nuclear.
Ucraina are permisiunea Danemarcei să bombardeze teritoriul Federației Ruse cu avioanele F-16 furnizate de guvernul danez. Dar cu o condiție: trebuie să lovească doar țintele militare pe teritoriul Rusiei. Kievul a primit recent permisiunea Franței și Marii Britanii de a bombarda teritoriul Federației Ruse cu arme occidentale.
Danemarca a fondat coaliția„ avioane de luptă pentru Ucraina”, alături de ea fiind și Țările de Jos. Grupul de țări s-a angajat să furnizeze Kievului avioane F-16 după permisiunea dată de Joe Biden anul trecut și să ajute la pregătirea piloților pentru a opera avioanele de generația a patra fabricate din SUA.
Primul lot de F-16 daneze este de așteptat să fie predat Ucrainei în această vară. În ultimele săptămâni, Ucraina a cerut partenerilor NATO să-i permită să lovească teritoriul Rusiei cu arme occidentale.
Președintele american Joe Biden i-a acordat guvernului de la Kiev permisiunea de a lovi în inima Rusiei cu orice armament american.
„Președintele a dat recent directiva echipei sale ca să asigure Ucraina că poate folosi armele furnizate de SUA pentru a contracara ofensiva rusească din Harkov, așadar, Ucraina poate bombarda forțele rusești care se pregătesc să-i atace teritoriul”, a declarat un oficial sub anonimat pentru CNN.
Ucraina încă are restricții de a lovi Moscova, Sankt Petersburg sau orice altă țintă civilă din Federația Rusă. Atacurile cu rachete de rază lungă de fabricație americană vor fi limitate doar la forțele și bazele militare de pe teritoriile rusești din apropierea regiunii Harkov.
Armata ucraineană a raportat că a lovit ieri dimineață feribotul rusesc Kerci din Crimeea, în noaptea dintre 29 și 30 mai, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Două feriboturi au fost avariate. Rușii susțin că au respins bombardamentul.
Un membru al unui grup rus de experți a sugerat Kremlinului să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă”. Scopul este să convingă Occidentul să nu-i mai permită Ucrainei să folosească armele de fabricație occidentală împotriva Rusiei. Propunerea a fost făcută de Dmitri Suslov, membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare cu sediul la Moscova, scrie Reuters.
El a făcut declarația la o zi după ce președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul că membrii NATO din Europa „se joacă cu focul” dacă îi permit guvernului de la Kiev să folosească armele occidentale pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Dictatorul rus mai avertizează că acest act ar putea declanșa al Treilea Război Mondial. Suslov spune că Rusia trebuie să acționeze pentru a descuraja Occidentul să treacă pe linia roșie:
„Pentru a confirma seriozitatea intențiilor Rusiei și pentru a-i convinge pe oponenții noștri de disponibilitatea Moscovei de a escalada, merită să luăm în considerare o explozie nucleară demonstrativă (adică fără luptă). Efectul politic și psihologic al unui nor de ciupercă nuclear, care va fi transmis în direct pe toate canalele de televiziune din întreaga lume, le va aminti politicienilor occidentali de singurul lucru care a împiedicat războaiele dintre marile puteri din 1945 încoace și că acum, în mare măsură, nu le mai este frică de războiul nuclear”.