Joe Biden o așteaptă cu nerăbdare pe Giorgia Meloni, în Biroul Oval. De ce merge Meloni la Casa Albă?

Publicat: 27 07. 2023, 17:26
Actualizat: 27 07. 2023, 17:30

Joi seara, premierul Italiei, Giorgia Meloni, intră în clubul restrâns al liderilor lumii care au pășit în Biroul Oval, în anul 2023. Presa internațională relatează pe larg evenimentul, cu întrebări și comentarii asupra profilului politic al Giorgiei Meloni.

Să primești o invitație la Casa Albă nu este un lucru atât de ușor, scrie Time. Revista americană subliniază că, deși predecesorii premierului Meloni au fost oaspeții președinților americani, Biden și Trump, vizita lui Meloni poate fi o ”surpriză pentru observatori, având în vedere înclinațiile sale de extremă dreapta”.

Revista Time găsește și o explicație, Meloni nu este privită ca o paria a Occidentului, datorită poziției puternice în războiul din Ucraina. Se îmbrățișează cu Zelenski la toate evenimentele internaționale și trimite ajutor militar în Ucraina.

„Dacă ne oprim, (n.r. să trimitem ajutor Ucrainei) vom permite invadarea Ucrainei. Nu sunt suficient de ipocrită încât să confund o invazie cu cuvântul pace, a spus Meloni în urmă cu două luni.

La doar patru luni de la instalarea în funcția de prim-ministru, Meloni a mers la Kiev, în februarie, riscând un val de critici interne. În mai, presedintele Volodimir Zelenski i-a întors vizita, la Roma, unde i-a mulțumit public pentru ajutorul financiar și militar acordat Ucrainei.

Tot în mai, la summitul G7 de la Hiroshima, Meloni a fost fotografiată ținându-se de mână cu Joe Biden. O astfel de ipostază era de neconceput, cu doar șase luni înainte, la instalarea lui Meloni în fruntea guvernului italian.


Biden își exprima public îndoielile cu privire la politicile lui Meloni, în septembrie 2022, la un eveniment de strângere de fonduri a Asociației Guvernatorilor Democrați.

Biden era îngrijorat cu privire la traiectoria Italiei sub domnia lui Meloni, comparând-o cu alte amenințări la adresa democrației de pe tot globul.

„Tocmai ați văzut ce s-a întâmplat în Italia la acele alegeri”, a spus Biden. „Vedeți ce se întâmplă în lume. Și motivul pentru care mă obosesc să spun asta este că nici nu putem fi optimiști în ceea ce se întâmplă aici.”

Iar la Summitul NATO, de la Vilnius, Georgia Meloni l-a îmbătișat cu prietenie pe președintele Ucrainei.

Când a primit Meloni invitația la Casa Albă?

Georgia Meloni a fost la Kiev pe 21 februarie, la doar o zi după vizita surpriză a președintelui american. Atunci, Meloni l-a contactat pe Biden pentru un schimb de opinii. Au discutat la telefon. În timpul convorbirii amicale. președintele Biden a invita-o la Casa Albă, scrie The Washington Post.

Cei doi lideri s-ar fi consolidat încă de la prima lor întâlnire, care a avut loc în marja summitului G20, din Bali, din noiembrie 2022.  Atunci, conversația lor a durat „mai mult decât se aștepta”, potrivit unui oficial italian care a vorbit sub rezerva anonimatului, cu The Washington Post.

„A existat o chimie între cei doi, mai mult decât oamenii realizează”, a spus oficialul italian, conform sursei citate.

Înaintea vizitei, Casa Albă și-a atenuat discursul cu privire la diferențele politice ale celor doi lideri. „Poporul italian poate decide cine este guvernul lor. Sunt o democrație”, a spus Coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice, John Kirby, la briefingul de miercuri.

Președintele american așteaptă cu nerăbdare această vizită, a spus Kirby care s-a împiedicat într-o gafă despre relația dintre cele două state, numind-o un parteneriat bipartizan.

Biden o va găzdui aici la Casa Albă pe prim-ministrul Meloni al Italiei pentru a reafirma relația și parteneriatul puternic bipartizan, sincer, că — „bipartizan” — (râde) — relație și parteneriat bilateral între cele două națiuni ale noastre.

Meloni merge ca o vedetă la Casa Albă

Fox News punctează ascensiunea prim-ministrul Giorgia Meloni printre conservatorii europeni de când și-a asumat funcția, anul trecut,

„Premierul italian își face călătoria la Washington ca o vedetă conservatoare în devenire în Europa, făcând furori cu pozițiile ei cu privire la pandemia de coronavirus și abordarea ei aparent anti-Woke a politicii interne.

Canalul american îl citează pe Nile Gardiner, directorul Centrului Margaret Thatcher pentru Libertate al Fundației Heritage, care spune că

Meloni a fost o poveste de succes remarcabilă și uluitoare în Italia, într-o țară care a suferit de instabilitate politică de zeci de ani și ea a contestat status quo-ul și câștigă.

În completare, The News York Times scrie că „povestea reconfortantă a unui brand populist devenit pragmatist trece cu vederea ceva important: ceea ce s-a întâmplat în Italia.

Administrația doamnei Meloni și-a petrecut primele luni acuzând minoritățile că subminează triada lui Dumnezeu, națiune și familie, cu consecințe practice grave pentru migranți, organizații neguvernamentale și părinți de același sex, se arată în publicația citată.

Cu toate acestea, editorialistul american constată că, de când a devenit prim-ministru, doamna Meloni și-a moderat cu siguranță limbajul. În discursurile oficiale, ea se străduiește să pară considerată și precaută

La întâlnirea de joi, Biden și Meloni vor discuta despre sprijinirea Ucrainei, evoluțiile din Africa de Nord, răspunsul lor coordonat la viitoarea președinție a Chinei și a Italiei a G-7, a anunțat Casa Albă.

Sursa: Mediafax foto