Președintele Statelor Unite, Joe Biden, urmează să recunoască oficial genocidul armean săptămâna aceasta, în pofida riscurilor de deteriorate a relațiilor cu Ankara, scrie presa americană.
Un anunț în acest sens al lui Biden ar urma să fie făcut pe 24 aprilie, dată care marchează începutul masacrării armenilor de către otomani în 1915, în timpul Primului Război Mondial, informează Agerpres, care citează AFP.
Dacă informațiile se confirmă, Joe Biden va deveni primul președinte american care să recunoască genocidul armean.
Cu toate acestea, Wall Street Journal și The New York Times notează că Joe Biden s-ar putea răzgândi între timp, dat fiind că această decizie este una foarte sensibilă, putând afecta puternic relațiile cu Turcia.
Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor.
Se estimează că între 1.2 milioane şi 1.5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman, aliate cu Germania şi Austro-Ungaria.
Ankara a respins ideea utilizării termenului de „genocid” și respinge acuzațiile potrivit cărora trupele otomane au încercat exterminarea armenilor.
Turcia vorbește despre masacre reciproce, pe fondul războiului civil din acea perioadă și a foametei, care au făcut sute de mii de morți în ambele tabere.
Congresul Statelor Unite ale Americii a recunoscut genocidul armean în luna decembrie 2019, printr-un vot simbolic. Textul documentului prin care Congresul a recunoscut genocidul armean a fost susținut atât de congresmeni democrați, cât și de congresmeni republicani. Cu toate acestea, documentul a fost blocat de mai multe ori de către susținătorii republicani ai fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump.
La începutul mandatului său de președinte, Donald Trump a vorbit despre masacrarea armenilor din 1915 drept „una dintre cele mai grave atrocități în masă din secolul al XX-lea”, dar a evitat utilizarea termenului „genocid”.