Război Israel-Hamas, ziua 132: Forțele speciale israeliene confirmă că au intrat într-un spital din Gaza

Publicat: 15 02. 2024, 13:18
Actualizat: 15 02. 2024, 13:18
Foto: Caracter ilustrativ
13:16

Forțele speciale israeliene confirmă că au intrat într-un spital din Gaza

Forțele speciale israeliene au confirmat că operează în spitalul Nasser din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene IDF, Daniel Hagari, a spus că operațiunea „se bazează pe informații care indică o activitate teroristă a Hamas la spital”, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

El a anunțat că „mai mulți suspecți au fost reținuți la spital”. În spital ar putea fi ostatici luați de Hamas în timpul incursiunii din Israel.

IDF le-a dat voie pacienților și personalului să plece din spital. Termenul a expirat la ora 7.00.

„În ceea ce privește importanța prevenirii vătămării cetățenilor, pacienților, echipelor medicale și echipamentelor medicale, IDF va continua să acționeze în conformitate cu dreptul internațional și împotriva organizației teroriste Hamas, care operează din spitale și infrastructura civilă într-un model de operare sistematic și cinic”, a precizat Daniel Hagari.

11:55

Ben Gvir, ministrul Securității Naționale din Israel: „Este DELIRANTĂ intenția SUA și a unor state arabe de a înființa un stat palestinian”

Statele Unite ale Americii și unele state arabe ar urma să prezinte, peste câteva săpătămâni, un plan pentru un acord de pace între Israel și gruparea islamistă Hamas, însă acest plan ar presupune și înființarea unui stat palestinian.

La rândul său, Itamar Ben Gvir, ministrul Securității Naționale din Israel, spune că o intenția SUA este, pur și simplu, „delirantă”, fiind absurdă ideea unui stat terorist la granița cu Israelul.

(Citește mai multe informații despre acest subiect aici…)

Itamar Ben Gvir, ministrul Securității Naționale din Israel
10:34

Ministrul israelian Gideon Sa’ar: „Recunoașterea unilaterală a statului palestinian va perpetua CONFLICTUL, în loc să îl rezolve”

Gideon Sa’ar, fost ministru al Justiției și ministru fără portofoliu în cabinetul condus de Benjamin Netanyahu, a declarat că recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian va duce la perpetuarea conflictului cu Israelul, un astfel de scenariu nefiind o soluție pentru rezolvarea acestei probleme.

Sa’ar a subliniat legătura dintre ideologia islamistă extremă a grupării Hamas și izbucnirea antisemitismului la nivel mondial, potrivit The Jerusalem Post.

„Nu este vorba despre stabilirea unui stat palestinian în cadrul rezolvării conflictului istoric cu Israelul. Acest conflict va fi rezolvat doar prin negocieri directe. Mai degrabă, este un proces în care palestinienii nu vor trebui să plătească prețul compromisului, ci vor continua conflictul cu Israelul dintr-o poziție îmbunătățită a unui stat, care subminează în mod inerent capacitatea Israelului de a se apăra, fără ca aceștia să renunțe la oricare dintre cererile lor extreme, respectiv întoarcerea «refugiaților» și «Palestina – de la râu la mare»”, a spus Gideon Sa’ar.

(Citește continuarea aici…)

Ministrul israelian Gideon Sa’ar
09:48

Ministrul de Finanțe al Israelului critică planul SUA pentru un stat palestinian: „Un premiu pentru MASACRUL Hamas din 7 octombrie!”

Bezalel Smotrich – ministrul de Finanțe al Israelului și politician de extremă dreapta – critică vehement viitorul plan SUA prin care s-ar cere recunoașterea unui stat palestinian și o „cronologie fermă” a acestei etape.

Bezalel Smotrich, pur și simplu, nici nu vrea să audă de un astfel de acord de pace între Israel și Hamas, și precizează că se va opune pemanent unei astfel de soluții.

„Nu vom fi niciodată de acord, sub nicio circumstanță, cu acest plan care spune, practic, că palestinienii merită un premiu pentru masacrul teribil pe care l-au efectuat împotriva noastră: un stat palestinian cu capitală la Ierusalim. Mesajul ar fi că este util să sacrifici cetățenii Israelului”, a postat Smotrich pe X (fost Twitter).

(Citește continuarea aici…)

Bezalel Smotrich – ministrul de Finanțe al Israelului
08:38

Liban - Noi temeri de escaladare la frontieră după represaliile israeliene mortale

Israelul a efectuat miercuri raiduri aeriene asupra Libanului vecin, ucigând cel puţin nouă persoane potrivit unor surse libaneze, în urma unui atac cu rachete în care a fost ucis un soldat israelian, o „escaladare periculoasă”, potrivit ONU, care se teme de o conflagraţie regională, scrie AFP.

Schimburile de focuri de armă sunt zilnice la frontiera dintre Israel şi mişcarea islamistă libaneză Hezbollah, aliată a palestinienilor de la Hamas, în contextul războiului din Fâşia Gaza, dar atacurile sunt efectuate din ce în ce mai departe, de o parte şi de alta a frontierei, conform News.ro.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a declarat că „escaladarea” violenţelor în zona de frontieră „este periculoasă şi trebuie să înceteze”, în timp ce Washingtonul a făcut apel la „mijloace diplomatice” pentru a reduce tensiunile.

Franţa, prin vocea ministrului său de Externe, a susţinut că situaţia din Liban este „gravă, dar nu ireversibilă”.

Armata a vizat „ţinte teroriste ale Hezbollah” în mai multe localităţi din sudul Libanului, ucigând patru persoane, trei civili din aceeaşi familie şi un combatant al mişcării islamiste, potrivit agenţiei oficiale de presă naţionale (ANI).

Aceste raiduri, în localităţi pe o rază de la 10 la 25 km de graniţă, au fost efectuate ca represalii la o rachetă trasă din Liban asupra unei baze militare din nordul Israelului, care a ucis un soldat, potrivit armatei israeliene.

07:38

Australia, Canada şi Noua Zeelandă avertizează Israelul împotriva unei operaţiuni ''catastrofale'' la Rafah

Liderii Australiei, Canadei şi Noii Zeelande, aliate ale Washingtonului, au avertizat joi Israelul cu privire la o operaţiune terestră „catastrofală” în oraşul Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, relatează AFP şi Reuters.

Cerând guvernului lui Benjamin Netanyahu „să nu urmeze această cale”, cele trei ţări din Commonwealth au publicat o declaraţie comună, o iniţiativă rară, în care îşi exprimă îngrijorarea profundă şi crescută cu privire la continuarea de către Israel a unui război care durează de mai multe luni.

„Aproximativ 1,5 milioane de palestinieni s-au refugiat în zonă, între care mulţi dintre cetăţenii noştri şi familiile lor”, a declarat grupul de lideri din aceste ţări aliate SUA

„O operaţiune militară extinsă ar fi devastatoare. Cerem guvernului israelian să nu urmeze această cale. Pur şi simplu nu există un alt loc pentru civili”, a subliniat sursa citată, conform Agerpres.

Ofensiva militară anunţată de Israel la Rafah ar putea avea un impact dezastruos, a avertizat, de asemenea, miercuri Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), cerând ca „principiul fundamental al umanităţii” să fie respectat.

Ostilităţile în creştere la Rafah reprezintă „un risc dezastruos pentru vieţile civililor şi infrastructuri”, a avertizat organizaţia internaţională.

La rândul său, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a avertizat miercuri că o ofensivă israeliană asupra oraşului Rafah din Gaza ar fi o catastrofă umanitară.

În pofida presiunilor internaţionale în creştere şi a numărului de morţi palestinieni care depăşeşte de acum 28.000, potrivit autorităţilor din Gaza, premierul Benjamin Netanyahu este hotărât să continue ofensiva armată împotriva mişcării palestiniene Hamas care a lansat la 7 octombrie, anul trecut, un atac fără precedent asupra teritoriului israelian.

Joe Biden suspendă expulzările palestinienilor care trăiesc în SUA

Preşedintele SUA, Joe Biden, criticat de o parte a electoratului său pentru politica sa de sprijin ferm pentru Israel, a decis să suspende timp de 18 luni expulzările palestinienilor care trăiesc în Statele Unite, a anunţat miercuri Casa Albă, relatează AFP.

„În lumina conflictului care continuă şi a nevoilor umanitare de pe teren”, preşedintele SUA a semnat un memorandum ce „îi va proteja pe majoritatea palestinienilor care trăiesc în Statele Unite, cu anumite excepţii”, a explicat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, potrivit unui comunicat, citat de Agerpres.

Persoanele condamnate de instanţele de judecată sau „considerate un pericol pentru securitatea publică” nu ar beneficia de această pauză în expulzări, a precizat sursa citată.

Potrivit cotidianului New York Times, de această măsură ar putea beneficia aproximativ 6.000 de persoane.

Joe Biden, un susţinător fervent al Israelului, îşi dezvăluie totuşi din ce în ce mai mult reţinerea faţă de operaţiunile militare desfăşurate de armata israeliană în Fâşia Gaza, în urma atacului fără precedent al Hamas din 7 octombrie.

El a calificat recent riposta israeliană ca fiind „excesivă” şi a intensificat avertismentele privind o potenţială ofensivă în oraşul palestinian Rafah, la graniţa cu Egiptul.