„JOHN JIHADISTUL A FOST EVAPORAT”. Oficialii americani sunt convinși că Mohammed Emwazi a murit în Siria
UPDATE 2. Oficialii americani sunt „siguri în procent de 99%” că „John jihadistul”, călăul ISIS, pe numele lui real Mohammed Emwazi, a fost ucis de o dronă a SUA în orașul sirian Raqqa, scrie The Independent.
Mohammed Emwazi, care a apărut în numeroase clipuri video de propagandă ale ISIS, ce prezintă execuțiile unor cetățeni străini, a fost ucis în timp ce se îndrepta spre mașina sa, scrie sursa citată.
UPDATE 1. Mohammed Emwazi, alias „călăul Statului Islamic (SI)” sau „John jihadstul”, care potrivit Pentagonului a fost vizat de un atac cu un avion fără pilot, ar fi fost fost lovit în acest atac, lângă Rakka, în Siria, a declarat un oficial american de rang înalt pentru BBC News.
Există un „grad înalt de siguranță” ca acest jihadist britanic născut în Kuwait să fi fost atins în atac, a declarat pentru BBC acest oficial american de rang înalt.
În vehiculul vizat de atac, alături de jihadist s-ar mai aflat cel puțin o persoană.
Emwazi a fost „urmărit cu atenție o perioadă de timp”, a declarat oficialul american pentru BBC.
Potrivit agenției americane de presă The Associated Press, care citează un oficial american, în atac a fost folosit un avion fără pilot.
„Evaluăm rezultatele operațiunii din această noapte (de joi spre vineri) și vom oferi informații suplimentare atunci când și dacă va fi cazul”, a anunțat Peter Cook, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
„Suntem la curent cu declarația Statelor Unite despre atacul aerian care l-a vizat pe Mohammed Emwazi”, a declarat o purtătoare de cuvânt a premierului britanic David Cameron. „La fel ca (americanii), nu facem comentarii suplimentare în această fază”, a adăugat ea.
Înregistrări video cu ostatici
Emwazi ar fi efectuat o călătorie în Siria în 2013, iar ulterior s-ar fi alăturat grupării jihadiste Statul Islamic.
El a apărut pentru prima dată într-o înregistrare video anul trecut în august, când imagini cu asasinarea jurnalistului american James Foley au fost postate online.
Ulterior au apărut în înregistrări video ale decapitărilor jurnalistului american Steven Sotloff, lucrătorului umanitar britanic David Haines și șoferului britanic de taxi Alan Henning, dar și ale lucrătorului umanitar Abdul-Rahman Kassig, cunoscut și ca Peter, și jurnalistului japonez Kenji Goto.
În fiecare dintre aceste înregistrări video, Emwazi apare îmbrăcat într-o robă neagră și purtând o cagulă neagră pe cap.
Prezentat inițial ca „John jihadistul”, el a fost identificat în februarie ca fiind Mohammed Emwazi din vestul Londrei.
La începutul acestui an au apărut o serie de informații despre un număr de călătorii pe care Emwazi le-a efectuat în străinătate înainte să plece în Siria, în 2013.
Între aceste călătoria, figurează și una în Tanzania, în august 2009, când Emwazi ar fi intrat în atenția serviciilor de securitate din Marea Britanie.
Dezvăluirea identității jihadistului a condus la o polemică pe tema cauzei radicalizării acestuia, după ce organizația britanică Cage a sugerat că un contact cu MI5 ar fi putut contribui la această radicalizare.
Însă Guvernul britanic a catalogat această sugestie ca fiind „întru totul condamnabilă”, iar premierul David Cameron a sărit în apărarea serviciilor britanice de informații interne.
Știrea inițială. „John jihadistul”, pe care oficiali occidentali l-au idenificat drept Mohammed Emwazi, a apărut într-o serie de înregistrări ale unor execuții, în care adresa amenințări unor lideri occidentali cu un accent britanic.
Era neclar imediat dacă aceste atacuri aeriene și-au atins ținta.
Însă un oficial american de rang înalt a declarat că autoritățile cred că Emwazi a fost ucis în aceste raiduri, adăugând că Statele Unite au anunțat operațiunea din cauza notorității lui Emwazi.
Este vorba despre o misiune de „supraveghere insistentă”, a declarat acest oficial.
Alt oficial american a declarat pentru CNN că Emwazi se afla într-un vehicul în momentul atacului aerian cu un avion fără pilot.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a anunțat atacul aerian.
„Evaluăm rezultatele operațiunii din această noapte (de joi spre vineri) și vom oferi informații suplimentare dacă va fi cazul”, a precizat Cook.
Emwazi, un cetățean britanic, a apărut în înregistrări video ale decapitărilor jurnaliștilor americani Steven Sotloff și James Foley, lucrătorului umanitar american Abdul-Rahman Kassig, lucrătorilor umanitari britanici David Haines și Alan Henning, jurnalistului japonez Kenji Goto și altor ostatici SI, a precizat Pentagonul.
Guvernul britanic a fost informat în legătură cu operațiunea împoriva jihadistul britanic, care s-ar fi născut în Kuwait.
Jihadistul nu a mai apărut în înregistrări cu ostatici după ce a fost identificat.
Oficiali CNN declarau în iulie pentru CNN că au aflat că acesta era în viață și se ascundea în apropiere de Rakka.
Unii analiști l-au catalogat „grotesc” și un adept al unor tehnici sadice de tortură. Un fost ostatic a povestit luna trecută cum acesta l-a obligat să danseze tangou cu el.