„Orice acțiune care va viza preluarea puterii prin mijloace extra-legale va costa Afganistanul susținerea financiară și în materie de securitate oferită de Statele Unite și comunitatea internațională”, a declarat Kerry în timpul unei escale tehnice la Tokyo, în timp ce situația postelectorală se tensionează între cei doi candidați la alegerile prezidențiale afgane.
„Am luat notă cu cea mai mare îngrijorare de informațiile care fac referire la proteste în Afganistan (…) Statele Unite așteaptă ca instituțiile electorale afgane să ofere o examinare completă și în profunzime a acuzațiilor plauzibile de nereguli”, a adăugat Kerry, care se îndreaptă către Beijing.
Șeful diplomației americane le-a cerut „tututor liderilor afgani să își mențină calmul pentru a păstra progresul înregistrat în ultimul deceniu precum și încrederea poporului afgan”.
Potrivit rezultatelor provizorii ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale publicate luni, economistul Ashraf Ghani se află pe primul loc cu 56,4 la sută din voturi, dar adversarul său Abdullah Abdullah (43,5 la sută) a respins rezultatele, scrutinul fiind marcat de o fraudă masivă, în opinia lui.
Anunțarea rezultatelor, amânată de mai multe ori, nu a dispersat confuzia generală. Abbdullah, care și-a devansat clar adversarii în primul tur, cere analizarea mai aprofundată a fraudelor care i-ar fi putut fura victoria.
„Rezultatele anunțate de comisie sunt o atingere adusă voinței poporului”, a declarat pentru AFP Mujib Rahman Rahimi, purtătorul de cuvânt al lui Abdullah, care a afirmat că echipa sa a întrerupt contactele realizate în ultimele zile cu echipa adversă, după anunțarea rezultatelor.