Prima pagină » Știri externe » John Kerry denunță ineficiența administrației Obama în soluționarea a conflictului din Siria

John Kerry denunță ineficiența administrației Obama în soluționarea a conflictului din Siria

John Kerry denunță ineficiența administrației Obama în soluționarea a conflictului din Siria
Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a exprimat nemulțumire privind incapacitatea Administrației Barack Obama de a găsi o soluție la conflictul din Siria, criticând, în contextul întreruperii discuțiilor cu Moscova, ajutorul oferit de Rusia și Iran regimului Bashar al-Assad, conform NYT.

În cursul unei întâlniri cu reprezentanți ai societății civile siriene, John Kerry a criticat faptul că eforturile sale diplomatice nu au fost dublate de o amenințare credibilă privind utilizarea forței militare împotriva regimului Bashar al-Assad, conform unei înregistrări audio obținute de cotidianul The New York Times.

„Cred că doar trei sau patru membri ai Administrației SUA au pledat pentru utilizarea forței, astfel că am pierdut argumentația. Lucrurile au evoluat într-un proces diferit. Congresul a refuzat chiar și să organizeze un vot pe aceasta temă”, a explicat John Kerry.

Cu ocazia întâlnirii, John Kerry a subliniat că Statele Unite nu au nicio justificare juridică să atace Administrația Bashar al-Assad, argumentând că Rusia a fost invitată să ofere asistență militară.

„Problema este că rușilor nu le pasă de reglementările internaționale, iar nouă ne pasă. Iar noi nu avem bază legală (…) Până nu vom avea o rezoluție a Națiunilor Unite, până nu am fi atacați…, sau să fim invitați acolo; Rusia a primit invitație de a interveni din partea regimului legitim, din partea regimului”.

Statele Unite au suspendat luni schimburile de informații militare cu Rusia pe tema conflictului din Siria, pe fondul nemulțumirilor Washingtonului privind continuarea raidurilor aeriene ruse în orașul Alep.

John Kerry a exprimat frustrare că Rusia a reușit să își impună pozițiile în Siria: „Mulți dintre noi am vrea să existe un mecanism de aplicare a regulilor, dar nu avem niciunul acum, astfel că încercăm să continuăm eforturile diplomatice; înțeleg că este frustrant, nimeni nu este mai frustrat decât noi”.

Întrebat ce atrocități ar trebui să mai fie comise în Siria pentru a exista o reacție internațională dură, Kerry a precizat: „Atitudinea de indiferență a lui Bashar al-Assad față de orice” ar putea conduce Statele Unite să ia în considerare noi opțiuni. „Există un nou tip de discuții de când bombardamentele asupra orașului Alep s-au intensificat”.

Kerry a avertizat că intensificarea eforturilor americane de înarmare a insurgenților ar putea atrage reacții. „Problema este că toată lumea suplimentează forțele. Rusia trimite mai mult, Iranul suplimentează; Hezbollah suplimentează prezența, la fel și Frontul al-Nusra; Arabia Saudită și Turcia intervin cu fonduri, iar sirienii sunt distruși. Iar asta este o problemă”, a atras atenția Kerry.

Statele Unite ar putea renunța la căutarea unei soluții diplomatice cu Rusia la conflictul din Siria, Administrația Barack Obama anunțând că analizează alte opțiuni, inclusiv militare, pentru a pune capăt crizei. Oficiali americani au declarat că Administrația Barack Obama a început să ia în considerare acțiuni dure, inclusiv opțiuni militare, pe fondul operațiunilor siriene și ruse asupra orașului Alep. Oficialii citați au argumentat că eșecul eforturilor diplomatice în Siria nu lasă Administrației Barack Obama altă soluție în afară de căutarea unor alternative, inclusiv folosirea forței militare. „Președintele SUA a cerut tuturor agențiilor guvernamentale să prezinte opțiuni, unele familiare, altele noi; acum sunt analizate opțiunile”, a declarat Antony Blinken, adjunct al secretarului american al Apărării, fără a oferi detalii.

Rusia a transmis că nu este de acord cu un armistițiu de șapte zile în zona Alep, deoarece o astfel de pauză ar permite regruparea „forțelor teroriste”, o referire inclusiv la insurgenții susținuți de Occident. Pe fondul disensiunilor, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Statele Unite că încearcă să protejeze filiala siriană a rețelei teroriste Al-Qaida și alte grupuri extremiste în cadrul planului care vizează înlăturarea Administrației Bashar al-Assad.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.