John Kerry la Ierusalim. Reuniune-maraton cu Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu și secretarul de Stat John Kerry au avut o reuniune-maraton, joi seara, la Ierusalim, unde au discutat despre procesul de pace din Orientul Mijlociu, un proces pe care șeful diplomației americane încearcă să-l relanseze cu perseverență, relatează AFP, conform Mediafax.
Șeful Guvernului israelian și John Kerry au discutat cu ușile închise timp de aproape patru ore, în cea mai mare parte a timpului între patru ochi, în cadrul unui „dineu de lucru” într-un mare hotel din Ierusalimul de Vest.
„Ei au avut o conversație productivă, aprofundată și exhaustivă privind importanța avansării procesului de pace”, a comentat un oficial american, adăugând că John Kerry a „reiterat angajamentul său ferm și hotărât să lucreze cu toate părțile în favoarea a două state (israelian și palestinian) care să trăiască alături în pace și securitate”.
Kerry efectuează a cincea deplasare în regiune de la preluarea funcțiilor în februarie, cu scopul de a încerca să-i aducă pe israelieni și palestinieni la masa de negocieri, părăsită de aproape trei ani.
Cei doi politicieni urmează să se revadă vineri după-amiaza, la Ierusalim, după care șeful diplomației americane va avea o întrevedere cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, la Amman. Kerry a avut consultări, joi, cu regele Iordaniei Abdullah al II-lea cu privire la procesul de pace și criza siriană.
Netanyahu a reafirmat anterior importanța securității Israelului, fiind totodată pregătit, potrivit anturajului său, să evacueze coloniile din Cisiordania.
„Pacea nu se fondează pe bune intenții sau pe legitimitate (existența Israelului), așa cum cred unii. Ea se fondează intrinsec pe capacitatea noastră de a ne apăra”, a pledat Netanyahu.
„Fără securitate, fără armată (…) noi nu vom putea apăra pacea. (….) Securitatea este o condiție fundamentală pentru a realiza pacea și a o menține”, a insistat el.
Necesitatea de a asigura securitatea Israelului în cadrul unui acord de pace, laitmotiv al lui Netanyahu, a fost contrabalansată, totuși, de declarații ale anturajului său privind deschiderea sa la concesiii pentru a o realiza.
„Premierul Netanyahu știe că va trebui să facă o evacuare dureroasă a coloniilor care nu se află în apropierea marilor blocuri de colonii, că va trebui să facă schimburi de teritorii”, a declarat ministrul pentru Științe și Tehnologii, Yaacov Peri, din partidul centrist Yesh Atid.
În același registru, un alt membru de „prim plan” al Guvernului, citat sub acoperirea anonimatului de cotidianul Haaretz, a declarat că Netanyahu este convins că „pentru un acord de pace, va fi necesar să se retragă în proporție de 90% din Cisiordania și să evacueze câteva colonii”.
Stat evreu și democratic
Președintele Shimon Peres a spus, la rândul său, că speră în relansarea negocierilor, avertizând în privința abandonării soluției a două state care ar pune „în pericol caracterul evreiesc și democratic al statului Israel”.
De partea palestiniană, un lider al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Tayssir Khaled, a cerut Statelor Unite să facă mai multă presiune asupra Israelului pentru a opri colonizarea, apreciind că „parțialitatea americană trebuie să înceteze”.
În schimb, potrivit președintelui Abbas, înghețarea totală a colonizării și restabilirea liniilor existente anterior ocupării israeliene a teritoriilor palestiniene, în iunie 1967, sunt condiții de bază în vederea reluării negocierilor.
Negociatorul-șef palestinian Saeb Erekat a criticat „impunitatea israeliană”, joi, a doua zi după ce Israelul a aprobat construirea a 69 de locuințe într-un cartier de colonizare în Ierusalimul de Est ocupat și anexat.
Netanyahu face apel la negocieri fără „condiții prealabile”, luând în considerare doar „gesturi de bunăvoință”, precum eliberarea unor deținuți palestinieni sau o înghețare parțială a colonizării, potrivit presei israeliene.
Însă analiștii subliniază că, având în vedere scepticismul cu privire la șansele de succes ale lui Kerry, fiecare dintre cele două părți se preocupă în primul rând să-și paseze responsabilitatea în legătură cu eșecul eforturilor americane.
Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro