Prima pagină » Știri externe » John McCain l-a făcut ”dictator neofascist” pe premierul maghiar Viktor Orban. Cum a reacționat Ungaria

John McCain l-a făcut ”dictator neofascist” pe premierul maghiar Viktor Orban. Cum a reacționat Ungaria

John McCain l-a făcut ''dictator neofascist'' pe premierul maghiar Viktor Orban. Cum a reacționat Ungaria
Ungaria a reacționat ferm miercuri față de declarațiile "inacceptabile" făcute marți de senatorul american John McCain, cu ocazia votului din Senatul SUA prin care a fost numit un nou ambasador la Budapesta, relatează AFP.

Însărcinatul cu afaceri american la Budapesta, Andre Goodfriend, a fost convocat de Guvernul ungar pentru explicații, a informat Ministerul ungar al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Senatorul John McCain, un membru al opoziției republicane cunoscut pentru franchețe, a criticat aspru marți în Senat nominalizarea producătoarei de televiziune Colleen Bradley Bell pentru postul de ambasador al Statelor Unite la Budapesta, apreciind că aceasta nu va putea reprezenta o contrapondere la premierul ungar Viktor Orban.

„Iată o țară pe punctul de a-și abandona suveranitatea în fața unui dictator neofascist care este în cârdășie cu (președintele rus) Vladimir Putin, iar noi o trimitem pe producătoarea (filmului) «Dragoste și putere» ca ambasador”, a denunțat McCain.

El a continuat, reluând principalele reproșuri pe care i le aduce lui Orban o parte a comunității internaționale, în special centralizarea puterii, controlul asupra justiției, precum și atacurile asupra unor organizații neguvernamentale care beneficiază de finanțare străină.

Ministerul ungar al Afacerilor Externe a respins miercuri aceste acuzații, calificându-le drept „nefondate”, și a denunțat afirmațiile lui McCain ca fiind „inacceptabile”.

„Guvernul ungar consideră acest lucru inacceptabil și respinge cu fermitate comentariile senatorului John McCain referitoare la premierul ungar și la relațiile dintre Ungaria și Rusia”, a declarat secretarul de stat Levente Magyar, într-un comunicat.

În timpul votului pentru confirmarea lui Bell, marți, Senatul a aprobat într-un final nominalizarea sa în funcția de ambasador la Budapesta, cu 52 de voturi pentru și 42 împotrivă. Postul de ambasador al SUA la Budapesta este vacant din iulie 2013.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultimele luni. Diplomația americană a deplâns o „evoluție negativă” a Ungariei, o țară membră a NATO, și a declarat indezirabili în SUA șase oficiali ungari suspectați de corupție, printre care și șefa Fiscului.

Președintele Barack Obama a nominalizat-o în noiembrie 2013 pe Colleen Bradley Bell, o producătoare de televiziune de la Los Angeles, pentru funcția de ambasador al Statelor Unite în Ungaria. Bell lucrează din 2010 ca producătoare pentru Bell-Phillip Television Productions Inc.

Anterior, ea a fost directoare pentru proiecte speciale și producător asociat și supervizor de scenarii la televiziunea Bell-Phillip. Ea a fost mandatar general al Consiliului de Administrație al Centrului pentru Arta Spectacolului John F. Kennedy în perioada 2012-2013, membră a Comitetului Consultativ al Centrului în perioada 2010-2012 și a fost desemnată președinta Comitetului în 2011.

Colleen Bradley Bell, o susținătoare a mediului, afacerilor sociale și artelor, a fost nominalizată în septembrie, de cotidianul The New York Times, drept unul dintre principalii colectori de fonduri ai campaniei în vederea realegerii președintelui american. Ea a participat la Convenția națională a democraților din 2012 și a fost membră a Comisiei naționale de finanțare a campaniei lui Obama.

Autor

Citește și