Josep Borrell acuză Rusia că răspândeşte dezinformare pentru a-şi vinde propriul vaccin
Principalul diplomat al Uniunii Europene a declarat luni (28 decembrie) că mass-media publică rusă a răspândit informații false despre vaccinurile europene și americane Covid-19 în țările în care dorește să-și vândă propria lovitură împotriva coronavirusului.
Josep Borrell acuză Rusia că răspândește dezinformarea privind COVID-19
„Dezvoltatorii occidentali de vaccinuri sunt batjocoriți în mod deschis pe mass-media rusă multilingvă controlată de stat, ceea ce a dus în unele cazuri la afirmații absurde că vaccinurile vor transforma oamenii în maimuțe”, a spus Josep Borrell într-o postare pe blog.
„Astfel de narațiuni se adresează aparent țărilor în care Rusia vrea să-și vândă propriul vaccin, Sputnik V”, a adăugat Borrell, menționând că aceste mișcări amenințau sănătatea publică pe fondul pandemiei Covid-19. Nu a dat exemple specifice.
Moscova a negat în mod repetat aceste acuzații și susține că Sputnik V este vizat de o campanie de dezinformare susținută de străini.
Fondul rus de investiții directe (RDIF), care este responsabil pentru comercializarea vaccinului în străinătate, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii asupra declarației lui Borrell. Ministerul Sănătății nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. De asemenea, Roskomnadzor, câinele de supraveghere rus al mass-media și al comunicațiilor, nu a răspuns imediat.
Atunci când producătorul AstraZeneca, care colaborează cu Universitatea Oxford la dezvoltarea unui vaccin, a întrerupt testele clinice în septembrie din cauza faptului că unui participant i s-a făcut rău din motive necunoscute, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a declarat jurnaliştilor că Sputnik V este un vaccin mai fiabil, întrucât se bazează un adenovirus descoperit în oameni, în timp ce candidatul britanic este un „vaccin pentru maimuţe”.
Testele clinice asupra vaccinului, care utilizează o versiune modificată genetic a unui virus comun care provoacă o răceală descoperit în cimpanzei pentru a învăţa celule umane să producă antigen, au fost reluate în Marea Britanie la doar câteva zile după obţinerea autorizării din partea autorităţii de reglementare.
Rusia a trimis săptămâna trecută primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19 în Argentina, în baza unui contract de 10 milioane de doze. De asemenea, a semnat contracte de furnizare cu un număr de state din America Latină şi din Asia. Vaccinul rus costă mai puţin de 20 de dolari, preţ care include două doze.