Josep Borrell își apără decizia de a merge în vizită la Moscova: „Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise”
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, și-a apărat sâmbătă decizia de a merge în vizită oficială în Rusia și a pledat pentru continuarea dialogului cu Moscova, pe fondul tensiunilor legate de condamnarea disidentului Aleksei Navalnîi și de reprimarea protestelor din această țară.
Borrell susține că menținerea canalelor diplomatice este esențială în această perioadă, informează Adevărul.
„Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise, nu numai pentru a dezamorsa crizele sau incidentele, dar şi pentru a avea schimburi directe, pentru a transmite mesaje ferme şi sincere, mai ales atunci când relaţiile sunt departe de a fi satisfăcătoare”, a afirmat oficialul într-un comunicat.
Declarația lui Borrell vine în contextul în care Uniunea Europeană a criticat în termeni duri decizia unei instanțe din Rusia de a-l condamna la trei ani de închisoare pe Navalnîi.
Totodată, Blocul comunitar a criticat și represiunea împotriva manifestanților pro-Navalnîi, care a dus la arestarea a peste 10.000 de persoane în ultimele câteva săptămâni.
Rusia a decis expulzarea mai multor diplomați europeni
În pofida indignării provocate de situația lui Navalnîi, vizita lui Borrell la Moscova a provocat nemulțumire în mai multe state membre ale Uniunii Europene.
Totodată, la doar câteva ore după ce Borrell s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Mosocova a anunțat expulzarea unor diplomați polonezi, germani și suedezi, acuzându-i pe aceștia că ar fi participat la „mitinguri ilegale” în sprijinul lui Aleksei Navalnîi.
Josep Borrell a informat că le va prezenta un raport miniştrilor de externe din cele 27 de state membre pe 22 februarie şi că liderii UE vor discuta despre relaţiile tensionate cu Moscova cu prilejul unui summit în martie.
Diplomaţii UE „au rămas în contact” cu avocaţii lui Navalnîi în cursul vizitei de două zile, a indicat comunicatul lui Josep Borrell, fără să ofere mai multe detalii ori să abordeze problema unor posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei.
Navalnîi, condamnat la închisoare cu executare
Aleksei Navalnîi a fost condamnat de către o instanță de la Moscova la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru încălcarea unei sentințe anterioare, de condamnare cu suspendare.
Liderul opoziției ruse nu s-ar fi prezentat în fața oficialilor de probațiune, așa cum era specificat în sentința pe care o primise deoarece se afla în Germania pentru a primi tratament după ce a fost otrăvit în Rusia cu un agent neurotoxic.
Decizia de condamnare a lui Navalnîi a fost puternic criticată de statele occidentale, critici pe care Kremlinul le-a descris ca fiind ingerințe în politica internă a Rusiei.