Prima pagină » Știri externe » Joseph Safra, cel mai bogat bancher din lume, a murit la 82 de ani! / Cum a ajuns să conducă un imperiu financiar

Joseph Safra, cel mai bogat bancher din lume, a murit la 82 de ani! / Cum a ajuns să conducă un imperiu financiar

Joseph Safra, cel mai bogat bancher din lume, a murit la 82 de ani! / Cum a ajuns să conducă un imperiu financiar

Joseph Safra, finanțatorul libano-brazilian, a murit la vârsta de 82 de ani. Miliardarul a fost cel mai bogat om din Brazilia și, timp de mulți ani, a fost cel mai bogat bancher din lume.

Safra a ajutat la administrarea și extinderea imperiului financiar deținut de familia sa – banca privată, oferind servicii unei clientele bogate din São Paulo, New York și Monte Carlo, dar nu numai. Acesta a murit din cauze naturale, potrivit unui comunicat emis de Banca Safra, transmite Reuters.

Joseph Safra, decedat la 82 de ani

Fiind membru al celui mai proeminent clan evreiesc de afaceri din Brazilia, Safra este considerat drept persoana responsabilă care a făcut din Banca Safra una dintre cele mai solide bănci ale Braziliei. Acesta a fost foarte implicat în afacerile comunității evreiești din Brazilia, cheltuind o mare parte din timp și din averea sa finanțând proiecte de sănătate, educație și caritate și plătind pentru construirea de sinagogi și centre comunitare.

Safra s-a remarcat printre o serie de familii braziliene ale căror afaceri au crescut transnațional, dar au rămas fidele rădăcinilor lor etnice. În timp ce activitatea bancară principala sa activitate în materie de afaceri, Safra și-a diversificat averea prin investiții în hârtie și celuloză, imobiliare globale, telecomunicații și creșterea bovinelor.

Safra, care a sosit în Brazilia în adolescență în urmă cu peste cinci decenii, este clasat drept cel mai bogat bancher din lume, cu o avere estimată la 19,9 miliarde de dolari, potrivit Forbes Magazine.

Cinci generații de bancheri și o avere estimată la 19,9 miliarde de dolari

Rădăcinile familiei sale în domeniul bancar datează de cinci generații. Predecesorii lui Joseph Safra au efectuat operațiuni legate de caravanele comerciale din Imperiului Otoman care circulau între orașul sirian Alep, Alexandria, Egipt, și Constantinopol, Turcia.

Bancherul a acordat rareori interviuri, spunând că evită să vorbească portugheza în public de teamă să nu fie „înțeles greșit”.

Vorbitor fluent de arabă, engleză și alte patru limbi, a migrat în Brazilia din Beirut împreună cu tatăl său Jacob și frații săi, Edmond și Moise, pentru a înființa un magazin de finanțare a comerțului. Acesta ar fi plătit 2,5 miliarde de dolari pentru acțiunea de 50% a lui Moise din Banco Safra în 2006, punând capăt disputelor legate de direcția băncii.

Cei din familia Safra erau cunoscuți și în Brazilia pentru obsesia lor față de securitatea personală. Edmond, fratele mai mare al lui Joseph și unul dintre cei mai proeminenți bancheri privați ai secolului trecut, a murit în 1999 în urma unui incendiu declanșat intenționat în penthouse-ului său din Monte Carlo, incidentul șocând lumea bancară.

Joseph Safra va fi amintit pentru filantropia sa activă, a declarat rabinul Shliach Yossi Schildkraut într-un interviu.

Atât Joseph, cât și Moise au finanțat construcția celei mai mari sinagogi din Brazilia, o structură decorată care îi servește pe evreii sefardi din Sao Paulo și restaurarea primei sinagogi a țării, în orașul Recife, situat în nord-estul țării.

„El a fost întotdeauna gata să ajute, chiar dacă asta nu însemna să fie prezent pentru a discuta despre evenimentele de zi cu zi. Devoțiunea sa pentru păstrarea tradițiilor evreiești din Brazilia este neprețuită”, a declarat Schildkraut într-un interviu.

Citește și