Prima pagină » Știri externe » Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel: „Guvernul Spaniei salvează băncile spaniole, iar băncile salvează guvernul . Este o economie voodoo”

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel: „Guvernul Spaniei salvează băncile spaniole, iar băncile salvează guvernul . Este o economie voodoo”

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel:
Ajutorul financiar pentru băncile din Spania, botezat deja de analiști și bancheri "Spailout" (Spain bailout - ajutor financiar pentru Spania), nu va funcționa, întrucât este "economie voodoo", în care statul spaniol și băncile continuă cercul vicios al susținerii reciproce.

Ajutorul financiar pentru băncile din Spania, botezat deja de analiști și bancheri „Spailout” (Spain bailout – ajutor financiar pentru Spania), nu va funcționa, întrucât este „economie voodoo”, în care statul spaniol și băncile continuă cercul vicios al susținerii reciproce.

„Guvernul Spaniei salvează băncile spaniole, iar băncile spaniole salvează guvernul Spaniei. Este o economie voodoo. Nu va funcționa și nu funcționează”, a declarat economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, potrivit EUobserver.

Băncile spaniole au susținut prin achiziția de obligațiuni guvernul de la Madrid, împrumutând executivului spaniol bani într-o perioadă în care randamentele cerute de investitori au crescut puternic, ca urmare a crizei din zona euro și a temerilor privind economia țării. Situația expunerii puternice a băncilor locale față de datoria guvernamentală a statului de origine este comună mai multor țări din zona euro.

Astfel, băncile din Grecia sunt nevoite să se recapitalizeze cu fonduri de la creditorii internaționali, după ce au înregistrat pierderi masive în urma participării la programul de restructurare a datoriei statului elen către creditorii privați. În urma restructurării, au fost șterse datorii ale Greciei de 100 de miliarde de euro.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a anunțat sâmbătă că Spania intenționează că ceară finanțare europeană pentru sistemul bancar. Spania a devenit al patrulea membru al zonei euro care a cerut un ajutor financiar extern de la declanșarea crizei datoriilor suverane în urmă cu doi ani.

Ajutorul european de până la 100 de miliarde de euro solicitat de Spania pentru recapitalizarea băncilor va urca datoria publică a țării cu zece puncte procentuale, de la nivelul de 68,5% din PIB, iar dobânda împrumutului va afecta deficitul bugetar care a atins anul trecut 8,9% din PIB.

Împrumutul va fi furnizat prin intermediul Fondului spaniol pentru Restructurarea Băncilor, astfel că responsabilitatea rambursării va reveni guvernului de la Madrid.

Fondurile destinate sectorului bancar nu sunt condiționate de noi măsuri de austeritate, aplicate deja autoritățile de la Madrid, potrivit Eurogroup.

Marius Oncu, [email protected]