Judecătoarea Iulia Motoc, din România, va examina cererea privind mandatele de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și liderilor Hamas

Publicat: 21 05. 2024, 14:11

Judecătoarea Iulia Motoc, fostă reprezentantă a României la CEDO, va fi președintele camerei preliminare a Curții Penale Internaționale (CPI) care va judeca cererea procurorului Karim Khan de emitere a unor mandate de arestare pentru premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, dar și pe numele celor mai importanți trei lideri ai Hamas.

Cei cinci sunt acuzați de Procuratură de presupuse crime de război și crime contra umanității.

Din camera preliminară vor mai face parte judecătoarea mexicană Maria del Socorro Flores Liera și judecătoarea Reine Alapini-Gansou din Benin.

Nu există un termen limită pentru ca judecătorii să decidă dacă vor emite mandatele de arestare. În cazurile anterioare, judecătorilor au luat o decizie într-o lună sau într-o perioadă care a durat câteva luni.

În cazul în care judecătorii sunt de acord că există „motive rezonabile” pentru a crede că au fost comise crime de război sau crime împotriva umanității, vor emite un mandat de arestare. Mandatul trebuie să menționeze numele persoanei, crimele specifice pentru care se solicită arestarea și o defalcare a faptelor care ar constitui aceste crime, arată HotNews.

Benjamin Netanyahu, vizat de solicitarea procurorului CPI

Karim Khan, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), a solicitat, luni, emiterea unor mandate pentru arestarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a ministrului Apărării, Yoav Gallant, din cauza ofensivei lansate în Fâșia Gaza, proceduri similare fiind lansate și împotriva liderilor Hamas, Yahya Sinwar și Ismail Haniyeh.

Karim Khan a afirmat că acuzațiile se referă la „acțiuni de exterminare, acțiuni de provocare a foamei ca metodă de război, inclusiv prin negarea accesului la provizii umanitare și vizarea în mod deliberat a civililor în conflictul” din Fâșia Gaza.

De asemenea, procurorul cere arestarea a trei lideri ai mișcării militante palestiniene Hamas. Este vorba de Yahya Sinwar, liderul Hamas din Fâșia Gaza, de Mohammad Deif, liderul Brigăzilor Ezz Ed-Din Al-Qassam, filiala militară a organizației islamiste, și de Ismail Haniyeh, liderul Biroului politic al organizației Hamas.