Judecătorii conservatori din cadrul Curții Supreme a SUA par favorabili anumitor forme de imunitate juridică pentru TRUMP
Judecătorii conservatori din cadrul Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite au părut favorabili, în cursul audierilor desfășurate joi, argumentației echipei lui Donald Trump privind acordarea de imunitate președinților pentru acuzații de fapte penale comise în timpul mandatului.
În Curtea Supremă de Justiție din Statele Unite, judecătorii considerați conservatori au majoritate printr-un raport de șase la trei. Donald Trump susține, pe fondul acuzațiilor privind contestarea rezultatului scrutinului prezidențial din 2020, că trebuie să beneficieze de imunitate pentru acțiunile din timpul mandatului.
”Scriem regulile pentru zeci de ani”, a declarat judecătorul conservator Neil Gorsuch, conform agenției Reuters.
”Președinții sunt în situații precare”, nu trebuie să se teamă că ulterior vor fi vizați de proceduri penale, a declarat, la rândul său, judecătorul conservator Samuel Alito.
”Dacă un președinte în funcție pierde la limită un scrutin foarte contestat și va ști că după încheierea mandatului nu se va putea retrage în liniște, ci ar putea fi investigat penal de un opozant politic, oare acest lucru nu va conduce la un ciclu care ar destabiliza democrația”, a întrebat Samuel Alito, adresându-i-se lui Michael Dreeben, reprezentantul procurorului special Jack Smith.
”Eu cred că este exact invers. Există mecanisme legale de contestare a rezultatelor unui scrutin”, a răspuns Michael Dreeben.
John Sauer, unul dintre avocații lui Donald Trump, a atras atenția asupra riscurilor unui mandat de președinte fără imunitate juridică.
”Fără imunitate prezidențială, mandatul de președinte nu va mai fi cum îl știm. În cei 234 de ani ai istoriei americane, niciun președinte nu a fost inculpat pentru acțiuni oficiale”, a argumentat John Sauer.
Curtea Federală de Apel din Washington a stabilit acum câteva luni că Donald Trump nu beneficiază de imunitate juridică pentru presupusele delicte pe care le-ar fi comis în calitatea de președinte al SUA în eforturile de anulare a rezultatelor alegerilor din 2020. Însă avocații lui Donald Trump au contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție.
Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din noiembrie, a susținut că beneficiază de imunitate juridică în cazurile care vizează eforturile sale de anulare a rezultatelor scrutinului prezidențial din 2020, câștigat de Joe Biden, inclusiv în cazul presupuselor instigări care au condus la violențele produse la Capitoliu în ianuarie 2021.
”Sigur că, în calitatea de președinte al SUA, eram îndreptățit la imunitate. Nu făceam campanie electorală, alegerile se terminaseră deja. Căutam fraude electorale”, a susținut Trump, argumentând că a acționat pentru ”asigurarea integrității alegerilor”.
Donald Trump a pledat nevinovat la acuzațiile formulate de procurorul special Jack Smith, care vizează presupuse acte de subversiune, inclusiv conspirație pentru comiterea de fraude contra Statelor Unite și obstrucționarea procedurilor oficiale.
În ianuarie 2021, Camera Reprezentanţilor l-a inculpat pe Trump pentru „instigare la insurecţie”, dar a fost achitat de Senatul SUA. Trump a contestat constant rezultatele scrutinului prezidenţial din 2020, câştigat de Joe Biden. Înscris în cursa prezidenţială din 2024, Trump a fost inculpat în comitatul Fulton din statul Georgia pentru presupuse tentative de inversare a rezultatului scrutinului prezidenţial din 2020. La nivel federal, Trump a fost inculpat în investigația privind presupuse acţiuni de blocare a validării rezultatelor scrutinului prezidenţial din 2020. Trump este vizat de patru capete de acuzare privind conspiraţie la comiterea de fraude împotriva instituţiilor guvernamentale, obstrucţionarea unei proceduri formale, tentativă de obstrucţionare a unei proceduri formale şi conspiraţie împotriva respectării unor drepturi.
Foto: Profimedia
Citește și: