Judecătorii federali din SUA ar putea obliga Google să vândă o parte din operațiuni

Publicat: 09 10. 2024, 13:33

Departamentul de Justiție al SUA intenționează să solicite unui judecător federal să oblige Google să vândă o parte din operațiunile sale pentru a elimina monopolul de căutare online.

Procurorii federali au declarat că judecătorul ar putea cere instanței să permită concurenților accesul la datele, indecșii și modelele pe care Google le utilizează pentru motorul de căutare și produsele de inteligență artificială, scrie Associated Press.

„Timp de mai bine de un deceniu, Google a controlat cele mai populare canale de distribuție, lăsându-le rivalilor un spectru redus sau inexistent unde să concureze pentru a atrage utilizatori”, au scris autoritățile antitrust.

„Remedierea integrală a acestor prejudicii înseamnă nu numai că trebuie să înceteze controlul Google asupra distribuției din prezent, dar și să ne asigurăm că Google nu poate controla distribuția în viitor.”

În acest scop, Departamentul de Justiție a declarat că are în vedere să ceară modificări structurale pentru a împiedica Google să folosească produse precum browserul Chrome, sistemul de operare Android, produsele AI sau magazinul de aplicații, în favoarea activității de căutare.

Procurorii par, de asemenea, să se concentreze pe acordurile de căutare implicite ale Google și au declarat că propunerile încearcă să limiteze sau să interzică aceste acorduri.

Departamentul de Justiție ar putea, de asemenea, să solicite instanței să pună capăt politicii Google de a plăti pentru ca motorul său de căutare să fie preinstalat sau setat ca implicit pe noile dispozitive.

În fiecare an, Google efectuează plăți – 26,3 miliarde de dolari în 2021 – către companii precum Apple și alți producători de dispozitive pentru a se asigura că motorul său de căutare rămâne implicit pe smartphone-uri și browsere, menținându-și astfel cota de piață, scrie Reuters.

Măsurile corective propuse de Departamentul de Justiție ar putea remodela modul în care americanii găsesc informații pe internet, reducând în același timp veniturile Google și oferind concurenților săi mai mult spațiu de creștere.

Departamentul de Justiție ar urma să depună o propunere mai detaliată la tribunal până la 20 noiembrie. Google va avea ocazia de a propune propriile soluții până la 20 decembrie.

Google: „propuneri radicale, niște excese ale guvernului”

Lee-Anne Mulholland, vicepreședintele Google pentru reglementare, a declarat că propunerile sunt „radicale”.

Departamentul de Justiție „deja transmitea semnale cu privire la niște cereri care depășesc cu mult problemele juridice specifice” în acest caz. „Excesele guvernului într-o industrie care evoluează rapid pot avea consecințe negative neintenționate pentru inovație în America și pentru consumatorii americani”, a spus Mulholland.

Google susține că motorul său de căutare a atras utilizatorii datorită calității sale, adăugând că se confruntă cu o concurență puternică din partea Amazon și a altor site-uri și că utilizatorii pot alege alte motoare de căutare ca implicite.

Alphabet, a patra cea mai mare companie din lume, cu o capitalizare de piață de peste 2.000 de miliarde de dolari, se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea concurenților și a autorităților antitrust.

Într-un caz istoric, un judecător a decis în august că Google a creat un monopol ilegal

Judecătorul Amit Mehta a decis că motorul de căutare Google și-a exploatat în mod ilegal poziția dominantă pentru a zdrobi concurența și a înăbuși inovarea. Judecătorul a schițat un calendar pentru un proces privind măsurile corective propuse, pentru primăvara anului viitor, și intenționează să dea un verdict până în august 2025.

Google a declarat deja că intenționează să facă apel la hotărârea lui Mehta, dar compania trebuie să aștepte până când acesta vine cu o soluție înainte de a face acest lucru.

Procesul de apel ar putea dura până la cinci ani, preconizează George Hay, profesor de drept la Universitatea Cornell, care a fost economist șef al diviziei antitrust a Departamentului de Justiție în cea mai mare parte a anilor 1970.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: