Americanii îi sunt îndatorați moral fostului consultant NSA Edward Snowden, pentru că acesta l-a determinat pe președintele Barack Obama să promită revizuirea sistemului de supraveghere a comunicațiilor de către serviciile de informații, a apreciat fondatorul WikiLeaks Julian Assange, relatează AFP.
Președintele Obama a promis vineri, într-o conferință de presă, reforme în domeniul supravegherii comunicațiilor, în numele „transparenței” și „încrederii”, însă a negat orice abuz, în urma polemicii declanșate de dezvăluirile lui Snowden.
Într-un comentariu publicat pe site-ul său australian, Assange a apreciat sâmbătă că este vorba despre o „victorie pentru Edward Snowden și numeroșii săi susținători”.
În opinia sa, președintele american a „validat rolul lui Edward Snowden ca cel care a tras un semnal de alarmă”, prin faptul că a promis reforme.
Snowden se temea mai ales de faptul că a tras un semnal de alarmă fără să provoace schimbări, a dezvăluit Assange că i-a spus fostul spion.
„Se conturează reforme, iar președintele și poporul american, dar și populația lumii, îi sunt îndatorați moral lui Edward Snowden”, a adăugat Assange, care a dezvăluit, la rândul său, documente diplomatice confidențiale.
Promițând o „eră nouă” în domeniul informațiilor, cu o „supervizare suplimentară, o transparență mai mare și garanții”, Obama a declarat că înțelege „îngrijorările celor care se tem că ar putea fi comise abuzuri”, dar a oferit asigurări că Statele Unite nu ar dori să spioneze „cetățenii obișnuiți”.
Snowden, care a furnizat presei documente despre programul de supraveghere a comunicațiilor telefonice și online, elaborat de către Agenția Națională americană pentru Securitate (NSA), s-a refugiat în Rusia.
Assange, criticând atitudinea autorităților americane față de „cei care trag semnalul de alarmă”, a subliniat că, fără dezvăluirile lui Snowden despre programul PRISM de supraveghere a comunicațiilor, nimeni nu ar fi știut nimic și nu ar fi fost întreprinsă nicio reformă.