Prima pagină » Știri externe » Julian Assange, fondatorul Wikileaks, complet izolat în ambasada Ecuadorului de la Londra. Motivul pentru care autoritățile i-au „tăiat” internetul

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, complet izolat în ambasada Ecuadorului de la Londra. Motivul pentru care autoritățile i-au „tăiat” internetul

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, complet izolat în ambasada Ecuadorului de la Londra. Motivul pentru care autoritățile i-au „tăiat
Detalii pe gândul

Decizia a fost luată pentru a-l împiedica pe Assange să interfereze în afacerile interne ale altor țări.

„Această decizie a fost luată ca urmare a eșecului lui Assange de a respecta acordul scris pe care l-a încheiat cu guvernul la sfârșitul anului 2017, prin care se obligă să nu publice mesaje prin care să interfereze în problemele altor țări. Guvernul din Ecuador avertizează că acest comportament al lui Assange periclitează relațiile bune pe care le are Ecuadorul cu Marea Britanie și cu alte state europene și din lume”, se arată într-un comunicat al guvernului din Ecuador.

Ulterior, WikiLeaks a negat faptul că Julian Assange ar avea o înțelegere cu guvernul ecuadorian în privința cenzurării discursului său.

În cursul zilei de luni, Julian Assange a transmis prin intermediul contului de Twitter că pune la îndoială acuzațiile potrivit cărora Rusia este responsabilă pentru atacul cu o substanță neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, în orașul englez Salisbury.

„Faptul că 21 de aliați ai SUA au expulzat diplomați ruși în legătură cu un eveniment nerezolvat în Marea Britanie și faptul că SUA au expulzat de aproape trei ori mai mulți diplomați decât Marea Britanie, presupusa țară victimă, ajută Kremlinul să spună în continuare că se află sub asediul unor conspirații conduse de SUA. Mai mult, deși este rezonabil ca Theresa May să considere statul rus drept suspectul principal, până în prezent, dovezile sunt circumstanțiale și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice nu a obținut nicio confirmare independentă, permițând Kremlinului să promoveze pe plan intern ideea că Rusia este persecutată”, a precizat Assange.

Alan Duncan, secretarul de stat pentru Afaceri Externe din Marea Britanie, a răspuns imediat la aceste comentarii, catalogându-l pe Assange drept un „vierme mizerabil și mic” care trebuie să se predea autorităților.

La 22 ianuarie, președintele ecuadorian Lenin Moreno l-a avertizat pe Julian Assange să nu intervină în politica Ecuadorului sau a altor „state prietene”, după ce fondatorul Wikileaks și-a manifestat în mod public sprijinul pentru mișcarea de independență din Catalonia.

La 11 ianuarie, Marea Britanie a respins cererea Ecuadorului de a-i acorda statut diplomatic lui Julian Assange. Ulterior, fondatorul Wikileaks a primit cetățenie ecuadoriană.

În luna mai a anului trecut, procurorii suedezi au renunțat la ancheta privind un presupus viol, dar Assange ar putea fi arestat pentru că a încălcat condițiile de cauțiune din Suedia. Arestarea lui Julian Assange reprezintă o prioritate pentru SUA.

Platforma online WikiLeaks a publicat zeci de mii de documente militare și diplomatice clasificate, într-una dintre cele mai mari divulgări de informații din istoria SUA.

În martie 2016, WikiLeaks a publicat o arhivă de peste 30.000 de e-mailuri trimise către și de la un server privat al lui Hillary Clinton, în timpul mandatului acesteia de secretar de stat al SUA (2009-2013). Ulterior, WikiLeaks a prezentat aproximativ 20.000 de e-mailuri ale Comitetului Național Democrat din SUA, precum și e-mailuri ale lui John Podesta, șeful de campanie al lui Hillary Clinton pentru alegerile prezidențiale.

Hillary Clinton susține că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a conspirat cu guvernul Rusiei pentru influențarea alegerilor americane din 2016, în sensul subminării campaniei sale prezidențiale. Clinton consideră că WikiLeaks este o filială a serviciilor de informații ruse.

Citește și