Julian Paul Assange, născut la 3 iulie 1971, a fost în urmă cu 14 ani cel mai căutat om de pe planetă. Editor și activist australian, el a fondat organizația media non-profit WikiLeaks în 2006.
În 2010, a intrat în atenția internațională după ce a publicat o serie de informații secrete scurse din armata Statelor Unite.
Sub îndrumarea sa, WikiLeaks a publicat imagini cu un bombardament aerian american la Bagdad, jurnalele militarilor americani din războaiele desfășurate de SUA în Irak și Afganistan, precum și documente despre activitățile secrete 274 de consulate și ambasade americane.
El a fost implicat în comunitatea hackerilor, fiind condamnat pentru infracțini cibernetice în 1996. Într-o filmare, un elicopter american ucide civili irakieni în Bagdad, ceea ce ar putea constitui acuzație pentru comiterea unei crime de război.
Mii de documente publicate arătau că sute de civili din Afganistan au fost împușcați de soldați americani, iar incidentele nu au fost raportate.
Assange a scris pe WikiLeaks în februarie 2016 că a citit mii de documente în care era implicată Hillary Clinton, fost secretar de Stat al SUA în timpul primului mandat al președintelui Barack Obama. Într-un interviu din 2017 acordat lui Amy Goodman, Julian Assange a spus că a alege între Hillary Clinton și Donald Trump este ca și cum ai alege între „holeră sau gonoree”: „Personal, n-aș prefera niciunul”.
El a scris despre candidatul democraților că ar putea băga SUA în mai multe conflicte nesfârșite:
„Hillary nu are judecată și va împinge Statele Unite în războaie nesfârșite, stupide, care vor răspândi terorismul… ea cu siguranță nu ar trebui să devină președinte al Statelor Unite”.
Chiar înainte de alegeri, WikiLeaks a publicat informații secrete în ajunul Convenției Democrate. WikiLeaks a popularizat teoriile conspirației despre Partidul Democrat și Hillary Clinton. De exemplu, șeful de campanie a lui Clinton, John Podesta, s-ar fi angajat în ritualuri satanice, iar Partidul Democrat l-ar ucis pe Seth Rich, un angajat al Comitetului Național Democrat ce răspândea conspirații de extrema dreaptă. De asemenea, o acuza pe Hillary Clinton că ar fi declarat să-l bombardeze pe Assange cu drone sau că aceasta avea probleme grave de sănătate.
În noiembrie 2010, Suedia a emis un mandat european de arestare pe numele său pentru acuzații de agresiune sexuală. Assange s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului de la Londra din iunie 2012, fiindu-i acordat azil politic de către guvernul Ecuadorului pe motive de persecuție politică. Timp de 12 ani, s-a temut că ar putea fi extrădat în SUA, riscând închisoare pe viață. În 2019, statutul de refugiat politic i s-a retras și a fost arestat, fiind condamnat la 50 de săptămâni de închisoare în Marea Britanie.
Guvernul SUA i-a deschis un rechizitoriu prin care îl acuza pentru conspirație și comiterea de infracțiuni cibernetice. Până în 2024, Assange a rămas încarcerat la închisoarea HM Belmarsh din Londra.
Acum, pentru că a convenit asupra unui acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii americani, Julian Assange a pledat vinovat. Procurorii Departamentului de Justiție i-au acordat eliberare imediată, dar i s-a ordonat să distrugă sau să returneze toate documentele nepublicate. Assange a plecat la Canberra cu fostul premier al Australiei și ambasadorul al SUA, Kevin Rudd.
Julian Assange, sosit la aeroportul din Canberra, și-a sărutat soția și și-a îmbrățișat tatăl, în timp ce avocații săi îl priveau vizibil emoționați, relatează BBC.
„Julian are nevoie de timp pentru a se recupera”, a remarcat soția sa, Stella Assange la conferința de presă care a avut loc imediat după întoarcerea soțului ei. Cei doi s-au căsătorit la închisoarea din Londra, în 2022, și au împreună doi copii.
Avocatul său, Jen Robinson, a transmis presei că ceea ce s-a întâmplat a fost o tentativă de „calificarea jurnalismului ca infracțiune” și ar fi constituit un „precedent periculos”. Premierul australian susține că nu este de acord cu ce a comis Assange în trecut, dar pune că a „pătimit destul” și că „este timpul să fie eliberat”.
Citește și: Julian Assange a fost ELIBERAT și părăsește Marea Britanie, după cinci ani de detenție