Jurnaliștii radiodifuzorului public britanic BBC vor intra în grevă luni, 18 februarie, după ce vineri, 15 februarie, aceștia vor opri parțial producția de știri în semn de protest față de decizia conducerii companiei de a concedia o parte dintre angajați, în vederea reducerii costurilor.
Anunțul a fost făcut luni de reprezentanții The National Union of Journalists (NUJ – Uniunea Națională a Jurnaliștilor, n.r.), care reprezintă jurnaliștii în Marea Britanie, informează guardian.co.uk.
Jurnaliștii BBC, membri ai NUJ, au votat pentru declanșarea grevei în cazul în care conducerea corporației media britanice nu va accepta să pună capăt concendierilor și să redistribuie în cadrul companiei angajații ale căror posturi prezintă cele mai mari riscuri să fie desființate.
În cazul în care negocierile nu se vor finaliza într-un mod favorabil pentru angajații BBC, sute de jurnaliști vor intra, vineri, 15 februarie, în grevă perlată (grevă în care angajații opresc sau încetinesc lucrul la o anumită fază a producției, n.r.). Greva perlată va fi urmată de o grevă generală prevăzută a se desfășura luni, 18 februarie.
Mai multe posturi din structura grupului BBC ar urma să fie desființate până la sfârșitul lunii martie, printre acestea aflându-se mai multe locuri de muncă de la Divizia națională de știri a BBC, BBC Scotland și BBC Radio 5 Live.
Michelle Stanistreet, secretar general al NUJ, a criticat planul de restructurare anunțat de BBC. De asemenea, potrivit lui Michelle Stanistreet, concedierile anunțate de BBC nu sunt necesare.
De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al BBC a spus că este „dezamagit” de acțiunile de protest anunțate de NUJ. Purtătorul de cuvânt al BBC a mai spus că reprezentanții companiei poartă discuții cu reprezentanții NUJ și speră că disputa va fi rezolvată în urma negocierilor.
În cazul concretizării grevei, BBC va face tot posibilul ca publicul să fie cât mai puțin afectat, a mai spus purtătorul de cuvânt al radiodifuzorului public britanic.
British Broadcasting Corporation (BBC) este cel mai mare radiodifuzor public din lume, cu aproximativ 23.000 de angajați. Corporația BBC deține, în prezent, opt televiziuni, 54 de posturi de radio, unul dintre cel mai accesate site-uri din Europa și un serviciu internațional în 28 de limbi străine, de care beneficiază peste 150 de milioane de persoane.