Jurnaliștii greci au intrat, marți, într-o grevă de 24 de ore
Jurnaliștii din media publice și private din Grecia au intrat, marți, într-o grevă de 24 de ore, în semn de protest față de reducerile salariale și concedierile din acest sector, informează AFP.
Această grevă – care urmează altor numeroase acțiuni de protest organizate de Fédération panhellénique des rédacteurs (Poesy) după debutul crizei economice, în 2010 – are ca scop „abrogarea” măsurilor de austeritate și protecția sutelor de șomeri din sectorul media, potrivit unui comunicat de presă.
„Luptăm pentru profesia noastră și pentru protejarea contractelor noastre colective de muncă”, pentru respectarea clauzelor în caz de pensionare și pentru „renunțarea la concedieri”, se mai spune în comunicatul Poesy.
Declanșarea acestei greve, planificată de mult timp, coincide cu vizita oficială a președintelui Franței, François Hollande, la Atena, în scopul susținerii Greciei, care se află într-o situație financiară dificilă după patru ani de criză economică și socială.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al executivului grec, Simos Kédikoglou, a acuzat Poesy că face jocurile principalului partid al opoziție, coaliția radicală de stânga (Syriza), prin această grevă „cenzurând” din punct de vedere jurnalistic vizita președintelui Hollande la Atena.
Kédikoglou a catalogat vizita președintelui Franței în Grecia drept „o premieră pentru istoria politică a celor două țări” și „o vizită foarte importantă a unui președinte prieten care vine să susțină Grecia”.
Greva jurnaliștilor privează Grecia de toate jurnalele de știri difuzate de posturile private de televiziune și radio. Nici agenția de presă publică și nici site-urile de știri din Grecia nu sunt actualizate. Doar televiziunea publică trebuie să retransmită imagini cu vizita președintelui francez în Grecia, însă jurnaliștii postului TV nu vor face niciun fel de comentarii și analize cu privire la acest eveniment.
Media scrise și audiovizuale din Grecia au fost afectate grav de criza economică. Numeroase au fost închise, sectorul fiind totodată marcat de reduceri salariale și de concedieri.