Evan Gershkovich, primul jurnalist american arestat în Rusia sub acuzația de spionaj după încheierea Războiului Rece, a fost condamnat vineri de o instanță judiciară rusă la 16 ani de închisoare, într-un caz contestat puternic de Administrația SUA și de publicația The Wall Street Journal.
Cazul a fost judecat de Tribunalul din Ekaterinburg, care a dispus condamnarea lui Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru activități de spionaj, informează postul de televiziune CNN.
Gershkovich a fost arestat în calitatea de reporter al publicației The Wall Street Journal, în cursul unei deplasări efectuate în orașul rus Ekaterinburg în martie 2023. Autoritățile ruse l-au acuzat imediat că efectuează activități de spionaj pentru Agenția Centrală de Informații (CIA). Procurorii ruși nu au prezentat public dovezile pe care le au împotriva cetățeanului american.
Imediat după arestarea în Rusia, Departamentul de Stat de la Washington a stabilit că jurnalistul este ”deținut incorect” și a cerut constant eliberarea sa.
“Deținerea pe nedrept a lui Evan este revoltătoare de când a fost arestat, acum 477 de zile. Această situație trebuie să se încheie imediat”, a transmis joi trustul Dow Jones, din care face parte publicația The Wall Street Journal.
”Chiar dacă Rusia orchestrează acest proces fals și rușinos, noi vom continua să facem totul pentru a forța eliberarea imediată a lui Evan și pentru a afirma extrem de clar: Evan își desfășura activitatea de jurnalist, iar jurnalismul nu este infracțiune. Aduceți-l acasă acum!”, a subliniat trustul Dow Jones.
Evan Gershkovich, Administrația SUA și publicația The Wall Street Journal au negat vehement acuzațiile la adresa cetățeanului american.
Oficiali din Statele Unite și din alte țări occidentale au acuzat Rusia că îl folosește pe Gershkovich și pe alți cetățeni străini ca elemente de negociere pentru potențiale schimburi între deținuți. În 2022, jucătoarea de baschet Brittney Griner a fost eliberată în schimbul traficantului de arme Viktor Bout. Însă Moscova a refuzat eliberarea altui cetățean american, Paul Whelan, în contextul negocierilor pentru obținerea eliberării unui agent rus.
În februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat că ”se poate ajunge la un acord” cu SUA pentru eliberarea lui Gershkovich, făcând referire la cazul unui cetățean rus condamnat pentru o crimă comisă în Berlin în 2019.
Foto: Profimedia
Citește și: