Numele lui Christo Grozev spune multe în breasla jurnaliștilor, dar nu numai aici. Angajat al platformei de investigaţii Bellingcat, el este cel care a dezvăluit în premieră implicarea presupuşilor agenţi FSB (fostul KGB) în tentativa de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi. Acum, Grozev face o serie de mărturii cutremurătoare și spune că cei pe care i-a deranjat cu anchetele sale vor încerca să-l omoare.
În prezent, Christo Grozev trăieşte la Viena (capitala mondială a spionajului), unde se află sub protecţia poliţiei austriece.
Într-un interviu acordat agenției EFE, Grozev a spus că reprezentanţi ai forţelor de ordine vieneze şi foşti agenţi de informaţii ruşi l-au avertizat că viaţa îi este în pericol din cauza anchetelor jurnalistice demarate. „Frica este o emoţie subiectivă, aşa că nu mă tem pentru viaţa mea. Dar cred că vor încerca să mă omoare”, a declarat Grozev.
Potrivit jurnalistului, tentativele de asasinare cu agent neurotoxic Noviciok (vezi cazurile Navalnîi și Skripal) sunt doar câteva exemple dintre „numeroasele instrumente” de care dispune Kremlinul pentru eliminarea criticilor săi. În interviul pentru EFE, bulgarul Grozev susține că atacurile cu Noviciok ar fi fost imposibile fără aprobarea preşedintelui Vladimir Putin! „Programul privind agentul neurotoxic Noviciok (n.r. – încadrat la categoria arme chimice de uz militar) este într-atât de periculos încât era nevoie de aprobare de la vârf. Sunt un activist, dar scopul meu este să investighez infracţiunile comise de guverne, pe care nimeni nu doreşte sau nu le poate investiga”.
Pentru a-i identifica pe agenţii FSB care l-ar fi otrăvit pe Navalnîi cu Noviciok, Grozev a utilizat date obţinute de pe piaţa neagră rusă a paşapoartelor şi a înregistrărilor de apeluri telefonice private, o investigaţie foarte asemănătoare cu cea pe care Bellingcat a realizat-o în 2018 în cazul Skripal şi care i-a adus lui Grozev premiul european pentru investigaţii de presă. „Am început să lucrăm cu date din surse deschise, dar atunci când te confrunţi cu o reţea de spionaj sofisticată, care îşi desfăşoară infracţiunile în mod profesionist, asta nu este suficient”, spune jurnalistul.
Pe fondul corupţiei generalizate în Rusia, nu puţini sunt cei care îşi suplimentează veniturile din vânzarea datelor pe piaţa neagră de profil, printre aceştia putând fi întâlniţi de la angajaţi ai băncilor şi companiilor de telefonie mobilă până la poliţişti. Astfel, informaţii considerate confidenţiale pot fi uşor cumpărate cu câteva criptomonede. „Este ultima noastră soluţie”, remarcă Grozev, care asigură că recurge la această piaţă neagră de date doar atunci când are convingerea puternică că un stat a comis o infracţiune.