Jurnalistul David Horovitz: „Israelul și-a SUBESTIMAT inamicii, i-a citit greșit. Teroriștii din Gaza, susținuți de Iran”

Jurnalistul David Horovitz: „Israelul și-a SUBESTIMAT inamicii, i-a citit greșit. Teroriștii din Gaza, susținuți de Iran”
Publicat: 09/10/2023, 16:12
Actualizat: 10/10/2023, 09:57

Cu fiecare oră care trece de când sute de teroriști Hamas au pătruns în Israel sâmbătă dimineață, avertismentul prim-ministrului Benjamin Netanyahu către israelieni – ”ne vom confrunta cu zile dificile” – a căpătat o rezonanță din ce în ce mai mare, iar jurnalistul israelian de origine britanică David Horovitz, fondator The Times of Israel și fost redactor la redactor-șef al The Jerusalem Post și The Jerusalem Report, notează că ”este de neiertat că Israelul nu a reușit să țină seama de semnalele care avertizat asupra a ceea ce pregătea Hamas”. 

Comparațiile cu eșecurile care au precedat războiul de Yom Kippur de acum 50 de ani, invocate imediat după ce sirenele au sunat sâmbătă dimineața devreme, au devenit nu numai inevitabile, ci, în multe privințe, o chestiune de subestimare, avertizează jurnalistul.

”Ca și în anul 1973, Israelul și-a subestimat și a citit greșit inamicii – nu forțele convenționale ale armatelor arabe de data aceasta, ci teroriștii din Gaza, susținuți de Iran, statul sponsor al terorismului”, scrie David Horovitz în editorialul de luni, 9 octombrie 2023.

Israelul, mai scrie jurnalistul, s-a convins că pregătirile ”pe față” pentru război ale Hamas – antrenarea oamenilor, construcția de tuneluri subterane, îmbunătățirea și testarea rachetelor și a dronelor sale, pregătirile pentru infiltrarea pe mare și prin deltaplane, desfășurarea de dispozitive explozive la gardul graniței și multe altele – nu au anunțat ceea ce ce s-a întâmplat acum, respectiv un atac transfrontalier masiv, menit să omoare un număr mare de israelieni, să preia controlul asupra zonei din sudul Israelului aproape de graniță și răpirea israelienilor în Gaza.

”Toate semnele erau acolo, la vedere; au fost ignorate”, punctează David Horovitz.

”Invazia Hamas a lăsat IDF-u blocat în mod inimaginabil”

Invazia Hamas a lăsat IDF-ul (Forțele Armate Israeliene – Israel Defense Forces) blocat în mod inimaginabil, își arată surprinderea David Horovitz. Gardul sofisticat de graniță Israel-Gaza, construit cu minuțiozitate, proiectat cu un accent deosebit pe prevenirea ca teroriștii din Gaza să construiască tuneluri către Israel, a fost pur și simplu aruncat în aer în mai multe locații și sute de oameni înarmați s-au revărsat în Israel.

Pe fondul bombardamentelor masive simultane de rachete din sudul și centrul Israelului și țintirea bazelor IDF în zona de frontieră, inclusiv în special a cartierului general divizial al IDF din apropiere, armatei i-a luat un timp de neconceput să internalizeze ceea ce se desfășura și să înceapă să răspundă.

Prea puține trupe au fost dislocate la sol în zonă, rapoartele spunând că IDF era preocupată de obligațiile sale în Cisiordania. Dar de ce Forțele Aeriene Israeliene au fost atât de lente în a răspunde eficient, în ciuda afirmațiilor că Hamas a blocat comunicațiile și alte sisteme, va fi doar una dintre multele probleme cruciale care trebuie abordate pe măsură ce armata investighează și învață din dezastru

Israelul atacă deja țintele teroriste din Gaza, cu un efect considerabil – cu sute de oameni înarmați uciși și instalații distruse, deși Hamas rămâne evident puternic.

Pentru ca IDF să restabilească orice sentiment de securitate pentru sudul Israelului, să înceapă să restabilească încrederea israelienilor în abilitățile șefilor lor militari și ale stăpânilor lor politici și să descurajeze alți inamici și mai puternici pe alte fronturi, va trebui într-adevăr să facă tot ceea ce a promis Netanyahu — să distrugă capacitățile militare ale Hamas, ceea ce echivalează, desigur, cu distrugerea Hamas”, notează David Horovitz.

”Ceea ce s-a întâmplat aici este de neiertat. Cum am putut să fim atât de surprinși de atac?

Eitan Ben Eliyahu, fostul șef al forțelor aeriene

”Ochii” Israelului au părut închiși înaintea atacului

Dar ”ochii” Israelului au părut închiși înaintea atacului surpriză al grupării teroriste Hamas, care a spart barierele granițelor israeliene și a trimis sute de teroriști în Israel pentru a efectua un atac nerăbdător care a ucis peste 700 de persoane și a rănit peste 2.000, mai notează sursa citată.

Agențiile de informații ale Israelului au căpătat o aură de invincibilitate de-a lungul deceniilor, datorită unui șir lung de succese. Israelul a dejucat comploturi a căror origine a fost în Cisiordania, au vânat agenți Hamas în Dubai și a fost acuzat de uciderea unor oameni de știință iranieni în ”inima” Iranului. Chiar și atunci când eforturile lor au fost îngreunate, agenții precum Mossad, Shin Bet și serviciile de informații militare și-au păstrat o aură aproape mistica.

La peste 48 de ore de la începutul atacului, teroriștii Hamas au continuat să lupte cu forțele israeliene în interiorul teritoriului israelian, iar peste 100 de israelieni se aflau în captivitatea Hamas în Gaza.

”Acesta este un eșec major”, a spus Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate națională al prim-ministrului Benjamin Netanyahu. ”Această operațiune demonstrează de fapt că abilitățile [de informații] din Gaza nu erau bune”. Yaakov Amidror a refuzat să ofere o explicație pentru eșec, spunând că trebuie trase concluzii și învățată o ”lecție” când ”se așază praful”. (mai multe detalii AICI)

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Război în Israel | Bilanț cumplit: peste 250 de de morți și mii de răniți

VIDEO | Israel este în război. Turiștii români trebuie să părăsească urgent țara, recomandă MAE. 800 de pelerini așteaptă să fie evacuați

UPDATE. Bilanțul primei zi de război, după atacul Hamas în Israel: Peste 70 de morţi şi sute de răniţi. Femei răpite, violate, ucise. Urmează riposta

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Ce vrea să facă Sorin Brotnei cu premiul Asia Express. Are planuri mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?