Prima pagină » Știri externe » Justiția argentiniană a decis că urangutanii sunt „persoane non-umane” și pot fi eliberați din cuști

Justiția argentiniană a decis că urangutanii sunt „persoane non-umane” și pot fi eliberați din cuști

Justiția argentiniană a decis că urangutanii sunt
Un urangutan dintr-o grădină zoologică argentiniană va fi eliberat și transferat într-un parc natural, după ce un tribunal din Argentina a decis că această primată este "o persoană non-umană" care a fost ilegal privată de libertate, a anunțat duminică presa logală, citată de huffingtonpost.com.

Activiștii pentru drepturile animalelor au depus în instanță o petiție „habeas corpus” – un document folosit de obicei pentru a contesta legalitatea detenției sau încarcerării unei persoane -, în luna noiembrie, în numele Sandrei, o femelă de urangutan de Sumatra în vârstă de 29 de ani, care trăiește în Grădina Zoologică din Buenos Aires.

În acel proces, care s-a încheiat cu o decizie care ar putea deschide calea spre noi procese, Asociația Oficialilor și Avocaților pentru Drepturile Animalelor (Association of Officials and Lawyers for Animal Rights / AFADA) a spus că primatele au suficiente funcții cognitive și nu ar trebui să fie tratate ca niște obiecte.

Tribunalul argentinian a decis că Sandra, care s-a născut în captivitate în Germania, înainte de a fi transferată în Argentina, în urmă cu două decenii, merită drepturile de bază ale unei „persoane non-umane”.

„Această decizie deschide calea nu doar pentru primatele de talie mare, ci și pentru toate ființele conștiente care sunt, pe nedrept și în mod arbitrar, private de libertate în grădini zoologice, circuri, parcuri acvatice și laboratoare științifice”, a declarat Paul Buompadre, avocat al AFADA, citat de cotidianul La Nacion.

„Urangutan” este un cuvânt ce provine din limbile malaysiană și indoneziană și care înseamnă „omul pădurii”.

Cazul urangutanului Sandra nu este primul din lume prin care activiștii au încercat să folosească procedura judiciară „habeas corpus” cu scopul de a elibera din captivitate o serie de animale sălbatice.

Un tribunal american a respins, în decembrie, o cerere similară ce viza eliberarea cimpanzeului Tommy, deținut de un crescător privat de animale în statul New York, considerând că acel animal nu este „o persoană” îndreptățită să beneficieze de drepturile și protecția oferite de „habeas corpus”.

În 2011, activiștii din organizația People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) au dat în judecată SeaWorld, afirmând că cinci balene orca deținute de acest acest lanț de parcuri acvatice erau tratate ca niște sclavi. Un tribunal din San Diego a respins însă posibilitatea de judecare a acestui caz.

Grădina Zoologică din Buenos Aires are la dispoziție 10 zile pentru a face recurs.

Adrian Sestelo, directorul departamentului de biologie al Grădinii Zoologice din Buenos Aires, a declarat pentru cotidianul La Nacion că urangutanii sunt prin natura lor animale calme și solitare, care se întâlnesc între ele doar pentru a se împerechea și pentru a avea grijă de puii lor.

Citește și