Justiția din Norvegia a respins cererea de eliberare condiționată a lui Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din iulie 2011 din această țară.
Breivik se află în detenție de zece ani, după ce a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru atacurile soldate cu 77 de morți, informează Agerpres.
Tribunalul din Telemark s-a întrunit la penitenciarul de maximă securitate Skien, unde Breivik este încarcerat, unde a analizat timp de două săptămâni dacă acesta continuă să reprezinte o amenințare pentru societate.
În urma acestei analize, judecătorii au decis să accepte solicitarea făcută de procurori, care ceruseră menținerea în detenție a lui Anders Behring Breivik. Potrivit procurorilor, acesta este la fel de periculos ca în momentul comiterii atacurilor.
„Există un risc evident ca (Breivik) să îşi reia comportamentul care a condus la atacurile teroriste din 22 iulie 2011. Nu se poate presupune ca Breivik să fie totuşi non-violent. Asigurările sale verbale şi cuvântul său de onoare au puţină valoare”, au motivat cei trei judecători care au analizat solicitarea.
Avocatul lui Breivik, Oystein Storrvik, a anunţat la scurt timp intenţia sa de a face apel – pe care justiţia poate decide să nu îl examineze – şi de a lansa o nouă procedură judiciară contra condiţiilor de detenţie ale clientului său.
Breivik a inițiat anterior un proces împotriva statului cu privire la condițiile sale de detenție, despre care a spus că încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cu excepția tratamentului „inuman” și „degradant”.
El s-a plâns de condiţiile de detenţie, susţinând că este tratat „ca un animal”, în lipsa unor contacte suficiente cu lumea exterioară, şi că nu i se permite să aibă relaţii semnificative sau contacte sociale directe şi să comunice cu ceilalţi.
Breivik dispune în închisoare de trei celule, de un televizor cu DVD şi consolă de jocuri.
În iulie 2011, deghizat în ofițer de poliție, Breivik a urmărit și a ucis 69 de oameni, majoritatea adolescenți, într-o tabără de tineret a Partidului Laburist de pe insula Utoya, la scurt timp după ce a ucis opt persoane într-un bombardament în fața unei clădiri guvernamentale din Oslo.