Justiția din Turcia ordonă Facebook să interzică anumite pagini, altfel va interzice accesul cetățenilor săi la rețeaua de socializare
Anunțată duminică seara, decizia tribunalului din Ankara a fost comunicată autorității administrative care se ocupă de telecomunicații (TIB) și furnizorilor de Internet, a precizat agenția de presă guvernamentală Anatolia.
În urmă cu 15 zile, un tribunal din Diyarbakir a interzis deja difuzarea pe Internet a reproducerii unei caricaturi a Profetului publicată de săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo după atacul jihadist împotriva sa din 7 ianuarie, soldat cu 12 morți.
O anchetă judiciară a fost deschisă la Istanbul împotriva a doi jurnaliști ai cotidianului de opoziție Cumhuriyet care și-au ilustrat editorialele cu aceeași caricatură a lui Mahomed, considerată insultătoare în lumea islamică.
În această caricatură a lui Luz, un Mahomed cu lacrimi în ochi ține o pancartă pe care scrie „Eu sunt Charlie”, sloganul scandat de milioane de manifestanți care au defilat în Franța și în străinătate pentru a condamna atacurile jihadiste soldate cu 17 morți în trei zile la Paris.
În iarna trecută, Guvernul islamo-conservator a blocat deja temporar accesul la rețelele de socializare YouTube sau Twitter pentru a împiedica difuzarea unor înregistrări piratate ale conversațiilor telefonice care îl implicau pe actualul șef al statului Recep Tayyip Erdogan și anturajul său într-un scandal de corupție.
Aceste decizii i-au adus lui Erdogan critici vehemente în întreaga lume.
Puterea turcă a votat apoi o lege care facilitează blocarea administrativă a unor site-uri de Internet dar acest text a fost cenzurat de Curtea Constituțională.
Deputații partidului de guvernământ au depus totuși în Parlament un amendament la un proiect de lege care îi autorizează pe premier și pe unii miniștri să închidă un site, fără o decizie a justiției, în numele securității naționale și protecției vieții private.
Acest nou text trebuie discutat în această săptămână în ședință plenară în Parlament.