Prima pagină » Știri externe » Justiția italiană a condamnat 11 persoane pentru legături cu grupări teroriste

Justiția italiană a condamnat 11 persoane pentru legături cu grupări teroriste

Justiția italiană a condamnat 11 persoane pentru legături cu grupări teroriste
Curtea de jurați din Milan (nord) a condamnat luni, în apel, 11 italieni aparținând unei grupări de extremă stângă, având legături cu "noile Brigăzi Roșii", la închisoare, începând cu doi până la 11 ani, pentru apartenență la un grup "subversiv", relatează AFP.

 

Curtea de jurați din Milan (nord) a condamnat luni, în apel, 11 italieni aparținând unei grupări de extremă stângă, având legături cu „noile Brigăzi Roșii”, la închisoare, începând cu doi până la 11 ani, pentru apartenență la un grup „subversiv”, relatează AFP.

Pedepsele cele mai mari, 11 ani și jumătate, 11 ani și 10 ani de închisoare, le-au fost date presupușilor lideri a trei celule teroriste descoperite în Milan, Padova și Torino, în nordul Italiei.

Acest proces a trebuit să se desfășoare după anularea în februarie, de către Curtea de Casație, a sentințelor pronunțate în cadrul unui prim proces în apel, desfășurat în iunie 2010. Acuzații au fost atunci condamnați la pedepse mai grele, cei trei lideri primind 14 ani și șapte luni de închisoare.

Curtea de Casație a considerat că nu a fost arătată finalitatea „teroristă” a grupării de către Curtea de Apel.

Luni, judecătorii au exclus tpate motivațiile teroriste, condamnând inculpații doar pentru „asociere subversivă”. În schimb au hotărât despăgubirea cu 100.000 de euro a lui Pietro Ichino, senator al Partidului Democrat (PD), principala formațiune politică de stânga în Italia, pentru că a fost una dintre țintele potențiale a acestei grupări.

Un număr de 16 italieni acuzați că aparțin unei grupări teroriste de extremă stângă, Brigadele Roșii, Partidul Comunist Politico-Militar, au fost arestați în nordul Italiei, între februarie și iulie 2007.

Ancheta judiciară le-a imputat în special un atentat asupra sediului din Padova (nord) al partidului de extremă dreapta Forza Nuova, precum și plănuirea unor alte atentate asupra unor diferite ținte printre care sediul publicației de dreapta, Libero, sau pregătirea unui atentat care îl avea ca țintă pe Pietro Ichino, specialist în drepturi de muncă.

Aceste arestări au urmat după asasinarea în Italia a lui Massimo D’Antona și a lui Marco Biagi, doi experți în drepturi de muncă și consultanți ai Guvernului, ei fiind uciși de către „noile Brigăzi Roșii”, în mai 1999 și respectiv martie 2002.

Citește și