Karina Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj în Rusia, a fost condamnată la 15 ani de închisoare. Inițial, ea fusese acuzată de spionaj în favoarea României

Publicat: 29 12. 2020, 13:56
Karina Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj în Rusia, a fost condamnată la 15 ani de închisoare. Inițial, ea fusese acuzată de spionaj în favoarea României. Sursa foto: Profimedia

Rusia a condamnat-o marți pe Karina Țurcan, fostă membră a Consiliului de Administrație al companiei energetice Inter Rao EES din Rusia, la 15 ani de închisoare pentru spionaj, în urma unui proces desfășurat cu ușile închise.

Țurcan, originară din Republica Moldova, ar urma să facă apel, după cum a informat echipa sa de avocați, potrivit site-ul agenției Agerpres, care citează RIA.

Procuratura ceruse în timpul procesului o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Karina Ţurcan a fost acuzată de transmiterea către Serviciul de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS) a conţinutului unor scrisori clasificate ale Ministerului Energiei rus.

Într-un interviu pentru grupul media RBC, Ţurcan a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat-o că a fost recrutată de serviciile de informaţii din Republica Moldova în 2004 şi că a înmânat informaţii secrete în 2015. Potrivit agenţiei TASS, informaţiile respective se refereau la furnizarea de electricitate din Rusia către Ucraina.

La începutul acestui an, Ţurcan s-a adresat preşedintelui rus Vladimir Putin cu rugămintea efectuării unei anchete independente în cazul său, atrăgându-i atenţia că întregul ei dosar se bazează pe date fabricate.

Turcan susţine că nu cunoscut niciodată reprezentanţi ai serviciilor de informaţii străine, nu a văzut documentul şi chitanţa pentru transferul despre care este acuzată. Ea leagă această persecuţie cu o încercare de a fi scoasă din funcţie. În prezent, de mai bine de doi ani, ea este ţinută în arest.

Țurcan ar fi fost acuzată inițial de spionaj în favoarea României

Karina Țurcan deține și cetățenie română și a fost arestată pe 15 iunie 2018 în Rusia, fiind suspectată că ar fi transmis informații secrete României în legătură cu livrările de energie către Crimeea și teritoriile separatiste din estul Ucrainei, informează Adevărul.

În apelul său către preşedintele Putin, Ţurcan a insistat că ea nu a avut acces la acele scrisori pentru că în genere nu avea acces la informaţii considerate secret de stat, adăugând că respectivele texte se refereau la livrări de gaze ruseşti în Republica Moldova, furnizările de gaze ruseşti în Crimeea şi chestiuni legate de livrări de resurse energetice pe teritoriul Federaţiei Ruse.