În landul Baden-Württemberg din Germania, localnicii au trebuit să pună osul la treabă la cules de sparanghel după ce muncitorii români nu au mai putut ajunge. Fermierii au fost nevoiți să apeleze la ajutorul potențialilor cumpărători în ceea ce privește muncile agricole.
Muncitorii sezonieri români ar fi trebuit să ajungă în urmă cu câteva zile la Albertushof, în St. Leon-Rot, pentru a culege sparanghelul, dar zborul a fost amânat de mai multe ori pe fondul crizei provocate de coronavirus.
Astfel, fermierii germani au trebuit să improvizeze și să apeleze la ajutorul localnicilor „închiriindu-le” rânduri de sparanghel pe care să le culeagă, înțelegerea fiind ca aceștia să ia și o parte din recoltă.
Însă germanii au început rapid să se plângă de dureriri dându-și seama că totuși culesul de spranghel nu este o muncă ușoară.
„E foarte distractiv, dar au început să mă doară toate oasele”, a mărturisit Natascha Heinzmann, potrivit Rhein Neckar Zeitung.
Aceasta a cules sparanghel ultima dată în copilărie, împreună cu bunicul ei.
Și Anna Frey, o altă localnică din St. Leon, a declarat că este o activitate extrem de dificilă. Cele două femeie culeg în jur de trei kilograme de sparanghel pe zi, lucrând în ture alături de familiile lor.
Lars Kruger, proprietarul fermei Straussenhof Nauert din Walldorf a lansat un apel pe Facebook pentru a găsi muncitori localnici. Doar 30 de oameni s-au arătat interesați, 12 au fost angajați, dar aceștia au renunțat după numai câteva zile, recunoscând că efortul este peste puterile lor.
Lars Kruger a mărturisit că în ultimii 20 de ani a angajat la fermă doar culegători din Europa de Est.
„Ținând cont că ajutoarele noastre din Europa de est nu mai pot veni în țara noastră din cauza crizei provocate de coronavirus, am nevoie de ajutorul vostru. Sparanghelul crește, dar nu are cine să îl culeagă. Din această cauză, am nevoie urgent de ajutoare care să îl culeagă în perioada aprilie – iunie”, a scris Lars Kruger pe Facebook.