Kaspersky a depistat un atac cibernetic vizând agenții guvernamentale, inclusiv din România

Publicat: 07 08. 2014, 18:42
Actualizat: 28 03. 2019, 02:10

Potrivit anchetatorilor companiei Kaspersky, hackerii sunt susținuți, cel mai probabil, de un stat, utilizând metode și instrumente similare cu cele folosite în alte două cazuri majore de spionaj atribuite Rusiei, relatează Reuters.

Compania Kaspersky, care are sediul la Moscova, a refuzat să comunice dacă Rusia se află în spatele operațiunii de spionaj cibernetic.

Potrivit specialiștilor, în cadrul operațiunii de spionaj, hackerii au reușit să sustragă cantități mari de date, inclusiv documente de tip text și emailuri, softul utilizat căutând documente după cuvinte-cheie precum „NATO”, „UE – dialog – energie” și „Budapesta”.

Firma Kaspersky a precizat că aceasta este prima operațiune de spionaj depistată până acum care a reușit să pătrundă în sisteme ale serviciilor secrete. Compania specializată în securitatea informatică a refuzat să dezvăluie numele agențiilor de spionaj vizate, precizând doar că una aparține unui stat din Orientul Mijlociu, iar alta este a unei țări membre UE. Alte obiective vizate sunt ministere de externe și ambasade, ministere de interne, reprezentanțe comerciale, companii din industria militară și farmaceutică. Potrivit Kaspersky, majoritatea obiectivelor vizate sunt din Franța, Statele Unite, Rusia, Belarus, Germania, România și Polonia.

Experții companiei Kaspersky au declarat că hackerii au utilizat softuri informatice cunoscute sub denumirile „Carbon” sau „Cobra”, folosite în alte două cazuri de spionaj cibernetic atribuite Rusiei. Primul atac cibernetic atribuit Rusiei a vizat Comandamentul Central american în anul 2008. Al doilea atac a vizat obiective din Ucraina și din alte țări, la începutul acestui an.