Kazahstanul blochează rachetele rusești la Baikonur. Rusia plătește anual 115 milioane de dolari pentru a utiliza cosmodromul
Un conflict privind compensațiile financiare acordate de Rusia Kazahstanului blochează decolarea a trei lansatoare care ar urma să amplaseze pe orbită șapte aparate, în special un statelit european de meteorologie Metop-B, a anunțat luni cotidianul Kommersant, citat de AFP.
Potrivit unei surse din domeniul spațial rus, Kazahstanul, care găzduiește din epoca sovietică principalul cosmodrom rusesc la Baikonur, cere un acord interguvernamental pentru fixarea compensațiilor financiare pe care Rusia să le plătească din cauza căderii resturilor rachetelor pe teritoriul kazah.
În lipsa unui acord, Kazahstanul nu autorizează folosirea teritoriului său, asfel că Roskosmos, agenția spațială rusă, trebuie să amâne pe termen nedefinit trei lansări.
„Din aceste motive, noi nu ne putem îndeplini propriile obligații și obligațiile internaționale”, a explicat sursa citată pentru Kommersant.
Este vorba despre amplasarea pe orbită a Metop-B (prevăzută pentru 23 mai), a sateliților rusești Konopus-B și MKA-PN1, a celui belarus BKA, canadian ADS-1B și german TET-1 (prevăzută pentru 7 iunie) și a satelitului rusesc Ressurs-P (prevăzută pentru august).
Rusia plătește 115 milioane de dolari pe an Kazahstanului pentru cosmodromul Baikonur în cadrul unui acord valabil până în 2050. De la această bază decolează majoritatea rachetelor rusești.
Kazahstanul a mai blocat și în trecut decolarea unor lansatoare rusești după explozia în zbor a unor rachete.
Acest conflict intervine în timp ce Rusia s-a confruntat cu un an negru în 2011 în domeniul spațial, cu eșecuri în cinci lansări. Ultima datează din 23 decembrie, când un satelit de comunicații militare și civile a căzut în Siberia din cauza unei defecțiuni a rachetei Soiuz.