Premierul britanic Keir Starmer este așteptat să discute despre securitatea europeană și impactul probabil al unei a doua președinții a lui Donald Trump în timpul întrevederii cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris.
Înainte de a participa la o ceremonie la Mormântul Soldatului Necunoscut, Emmanuel Macron și Keir Starmer ar urma să discute despre situația din Ucraina și situația umanitară din Fâșia Gaza, au declarat reprezentanții lui Starmer, conform BBC.
Keir Starmer, primul lider britanic care participă la ceremonia de Ziua Armistițiului de pe Champs Elysee de la Winston Churchill în 1944 încoace, se va întâlni și cu premierul francez Michel Barnier.
Întâlnirea lor are loc în contextul incertitudinii sprijinului acordat de președintele ales al SUA, Donald Trump, pentru Ucraina, după ce acesta a spus că ar putea pune capăt războiului cu Rusia „într-o singură zi”.
În ceea ce privește Ucraina, Starmer și Macron sunt așteptați să discute despre cum să se asigure că forțele Ucrainei sunt în cea mai bună poziție posibilă înainte de venirea iernii.
Întâlnirea dintre Starmer și Macron are loc în timp ce luptele dintre Rusia și Ucraina se intensifică.
Un posibil subiect de discuție este dacă Ucraina ar putea folosi rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în interiorul teritoriului rusesc. După luni de discuții pe această temă, principalul factor de decizie în această problemă rămâne președintele Joe Biden, așa că nu se așteaptă vreun progres.
Comerțul va fi, de asemenea, pe ordinea de zi, în contextul în care Donald Trump a declarat că va impune o taxă vamală generală de 20% asupra importurilor în SUA.
Washington Post a relatat că Donald Trump a vorbit deja cu Vladimir Putin și l-a îndemnat pe liderul rus să nu escaladeze și mai mult războiul.
Secretarul britanic al Apărării, John Healey, a declarat că dacă relatările privind convorbirea sunt corecte, „atunci președintele Trump are dreptate să-l avertizeze pe Putin împotriva escaladării în Ucraina”.
Healey a spus că se așteaptă ca Statele Unite să „rămână ferme” în sprijinul său pentru Ucraina datorită puterii „sprijinului bipartizan” din țară.
„Ne-am intensificat sprijinul pentru Ucraina, am accelerat livrarea de ajutor și acum cheltuim pentru Ucraina și sprijinim Ucraina mai mult decât am făcut-o vreodată”, a adăugat John Healey.
Ministrul Trezoreriei, Darren Jones, a declarat că Guvernul britanic dorește să crească cheltuielile pentru apărare de la 2,3% la 2,5% din venitul național. Cu toate acestea, el nu a spus când va fi atins obiectivul sau dacă va fi atins înainte de următoarele alegeri, care ar putea avea loc în 2029, cel târziu.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: