Liderul nord-coreean Kim Jong-un, purtând un costum de culoare închisă, a inaugurat joi un cimitir al victimelor Războiului Coreei, în cadrul unor festivități care marchează 60 de ani de la încheierea armistițiului, pe 27 iulie, relatează AFP.
Flancat de ofițeri superiori, Kim Jong-un a tăiat panglica roșie de inaugurare și a depus o jerbă de flori la un monument în memoria victimelor războiului.
Ceremonia a fost organizată în cadrul unor festivități de marcare a 60 de ani de armistițiu, care va culmina sâmbătă cu o paradă militară în centrul capitalei Phenian.
Kim Jong-un a apărut, alături de mii de veterani și de familii ale acestora, în fața camerelor de luat vederi și unor jurnaliști din întreaga lume, invitați de către regim să prezinte aceste festivități.
Semnarea acestui armistițiu, după cei trei ani ai unui conflict soldat cu milioane de morți, este marcată în Coreea de Nord ca „Ziua Victoriei” în urma unui „război de eliberare a patriei”.
Străzile din Phenian au fost împodobite cu steaguri ale Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC) și sloganuri patriotice glorificând sacrificiul și eroismul militarilor.
Măsurile de securitate erau stricte în zona cimitirului, situat în nordul capitalei.
Femei purtând tunica tradițională (hanbok) stăteau la coadă, în căldură, așteptând să treacă printr-un detector, ca pe aeroport.
Bărbații purtau costum și cravată sau uniformă, unii cu pieptul plin de decorații.
Mormintele sunt ale unor veterani din Războiul Coreei, numiți „eroi ai Republicii”, ale căror corpuri au fost exhumate din gropi aflate pe teritoriul întregii țări și reînhumate în acest cimitir.
După ceremonia protocolară propriu-zisă, invitații s-au dispersat pe aleile terasate, în căutarea mormintelor rudelor lor căzute în luptă.
„Era cel mai în vârstă dintre frații mei”, a declarat pentru AFP un veteran, Kim Byong-ryong, arătând spre una dintre pietrele de mormânt.
„A plecat să lupte imediat ce a împlinit 18 ani. A fost ucis în ultimul an al războiului. Alți trei frați au fost și ei uciși”, adaugă el.
Ca toți cei cu care AFP a putut să discute în prezența unor însoțitori oficiali, Kim Byong-ryong s-a declarat „extrem de recunoscător” lui Kim Jong-un pentru că a construit acest cimitir și pentru că a ales să-l înmormânteze pe fratele său în el.
„Este o mare onoare”, a declarat Hwang Sung-nam, în vârstă de 67 de ani, venit să se reculeagă la mormântul tatălui său, decedat în 1985, al cărui corp a fost transferat în acest cimitir ca urmare a faptelor sale în luptă.
Veterani chinezi au asistat, de asemenea, la ceremonie, ei putând fi recunoscuți după insignele cu efigia lui Mao pe care le purtau la rever.
Nord-coreenii purtau insigne cu efigia fondatorului Coreei comuniste Kim Il-sung, bunicul lui Kim Jong-un.
Intervenția Chinei s-a dovedit hotărâtoare în conflict, pentru respingerea unei ofensive puternice conduse de către trupe americane, care amenința cu o înfrângere a forțelor nord-coreene.
Kim Jong-un a stat timp de câteva minute la ceremonie, după care a plecat cu un convoi.
Deși este mai puțin reticent față de apariții și declarații publice decât tatăl său, Jim Jong-il, Kim Jong-un rămâne în continuare un personaj considerat enigmatic, despre care se știu puține lucruri, ca de exemplu că ar avea vârsta de aproximativ 30 de ani și că a studiat în Elveția.
El s-a căsătorit cu o tânără elegantă, dar nu se știe dacă au copii.