„Situația în Peninsula Coreea se schimbă în conformitate cu interesele Coreei de Nord și Coreei de Sud. Apreciez foarte mult că Administrația Vladimir Putin se opune hegemoniei Statelor Unite. Rusia se opune cu strictețe, iar noi suntem pregătiți permanent să purtăm negocieri și să avem un schimb profund de opinii cu partea rusă pe această temă”, a transmis Kim Jong-Un, potrivit agențiilor Interfax și Tass, cu ocazia vizitei la Phenian a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.
Kim Jong-Un a transmis acest mesaj deși ar urma să aibă o întrevedere cu președintele Statelor Unite, Donald Trump. Rusia și China sunt principalii aliați ai Coreei de Nord.
În cursul vizitei la Phenian, Serghei Lavrov l-a invitat pe Kim Jong-Un să efectueze o vizită în Rusia. „Am fi foarte bucuroși să veniți în Rusia”, i-a spus Serghei Lavrov liderului autoritarist din Coreea de Nord.
Oficiali nord-coreeni și americani discută detaliile organizării întrevederii între Donald Trump și Kim Jong-Un. Președintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că discuțiile cu oficialii nord-coreeni se desfășoară „foarte bine”, precizând că ar urma să primească o scrisoare de la Kim Jong-Un. „Urmează să primesc o scrisoare de la Kim Jong-Un, deci, aștept să văd ce conține scrisoarea”, a spus Trump, citat de NBC News.
Săptămâna trecută, Donald Trump a transmis că a reluat contactele cu Phenianul și ar putea reactiva întrevederea cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, deși tocmai o anulase. „Discutăm chiar în acest moment cu nord-coreenii”, a declarat vineri după-amiază Donald Trump. „Toată lumea practică jocuri”, a precizat Donald Trump, care se laudă uneori că folosește tactici de negociere. Liderul de la Casa Albă a semnalat că întrevederea cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, ar putea avea loc chiar la data stabilită inițial, 12 iunie. „Nord-coreenii ar vrea foarte mult acest lucru, și noi am vrea”, a spus Trump. Donald Trump observa, într-un mesaj postat pe Twitter, că reacția Coreei de Nord la decizia sa de anulare a summitului a fost „caldă și productivă”.
Regimul de la Phenian a semnalat că „vrea să ofere Statelor Unite timp și oportunități pentru reanalizarea posibilității discuțiilor în orice moment și în orice format”. Kim Kye Gwan, adjunct al ministrului nord-coreean de Externe, a catalogat decizia lui Donald Trump de anulare a summitului „neașteptată și foarte regretabilă”.
Cu o zi înainte, Donald Trump anunțase anularea întrevederii programate cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, denunțând „ostilitatea” regimului de la Phenian. Donald Trump a decis anularea întrevederii din cauza „furiei uriașe și ostilității deschise” manifestate într-un recent comunicat al Phenianului. „În acest moment, este inadecvat să organizăm această întâlnire mult așteptată”, i-a transmis Donald Trump lui Kim Jong-Un, semnalându-i disponibilitatea de a-l întâlni „într-o bună zi”. Statele Unite și aliații sunt pregătiți pentru o acțiune militară în cazul în care Coreea de Nord comite „acte nebunești” după anularea reuniunii, avertiza Donald Trump. „Armata SUA este pregătită” pentru cazul în care liderii Coreei de Nord răspund cu o demonstrație de forță la anularea reuniunii, a declarat Donald Trump, subliniind că oficiali japonezi și sud-coreeni au asumat angajamentul de a participa la o acțiune militară în situația unor „acte nebunești ori nesăbuite comise de Coreea de Nord”. „Cred că anularea întrevederii (cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un -n.red.) constituie un uriaș pas înapoi pentru Coreea de Nord și pentru întreaga lume. Sper că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, va face până la urmă ce este corect nu doar pentru el însuși, ci și pentru poporul nord-coreean, care suferă foarte mult și în zadar”, a spus Donald Trump.