Kim Jong-un, prima reacție după acordul intercoreean: totul a fost posibil „mulțumită forței militare enorme”
Cele două țări surori și inamice au convenit marți să pună capăt unui impas militar, în urma unui schimb de focuri de artilerie care a intensificat tensiunile de la linia de demarcație, una dintre cele mai militarizate zone din lume – cunoscută, ironic, sub numele de zona demilitarizată (DMZ).
Cele două părți au convenit să deschidă un nou canal de comunicare, pentru a discuta despre o serie de probleme, cu scopul de a-și îmbunătăți relațiile, alimentând unele speranțe cu privire la un efort în vederea reluării negocierilor întrerupte din 2010.
„Comunicatul de presă comun publicat cu ocazia contactului a oferit o ocazie istorică în vederea dezamorsării tensiunii militare acute și punerii relațiilor intercoreene catastrofale pe drumul bun al reconcilierii și încrederii”, l-a citat agenția oficială de presă KCNA vineri dimineața pe Kim Jong-un spunând într-o întâlnire cu consilierii săi militari.
Kim Jong-un a mai spus că s-a ajuns la acest acord „mulțumită forței militare enorme (dotate cu o capaciate de) disuasiune nucleară în vederea autoapărării, construite de către marele Partid (…) și (mulțumită) unității în jurul Partidului”, potrivit KCNA.
Liderul nord-coreean a făcut aceste declarații la o reuniune a Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord. Același puternic organism, condus de către Kim Jong-un, a amenințat săptămâna trecută cu o acțiune militară în cazul în care Seulul nu oprește propaganda prin difuzoare de-a lungul DMZ.
Ministerul sud-coreean al Unificării a anunțat vineri că Crucea Roșie sud-coreeană a propus, într-un mesaj transmis Phenianului, să organizeze negocieri la nivel de grupuri de lucru în satul Panmunjom, pe 7 septembrie, pe tema reunificării familiilor despărțite.
Acordul de marți include un pact în vederea organizării reunificării unor familii despărțite în timpul Războiului Coreei (1950-1953). Mulți dintre membrii acestor familii îmbătrânesc și speră să-și revadă rudele de care au fost despărțiți pentru o ultimă dată.