Statele Unite au mobilizat capacități nucleare pentru posibilitatea lansării unui atac preventiv limitat împotriva Coreei de Nord, a acuzat marți Administrația Kim Jong-Un.
„Actualele măsuri luate de Statele Unite în sensul suplimentării capacităților militare sunt destinate lansării unui atac preventiv împotriva Republicii Democrate Populare Coreea” (numele oficial al Coreei de Nord -n.red.), a declarat luni un diplomat nord-coreean, Ju Yong Chol, în cursul unei conferințe pentru dezarmare organizate de Națiunile Unite.
„Oficiali americani, inclusiv secretarul Apărării și directorul CIA, au vorbit în mod repetat despre amenințarea nucleară și balistică nord-coreeană pentru a justifica opțiunea militară; Administrația SUA analizează posibilitatea unui atac preventiv limitat împotriva Coreei de Nord”, a precizat Ju Yong Chol.
În urmă cu câteva zile, fostul secretar de Stat american Henry Kissinger afirma că Administrația Donald Trump începe să analizeze din ce în ce mai mult posibilitatea lansării unui atac preventiv împotriva Coreei de Nord.
Președinții din SUA și Coreea de Nord, Donald Trump și Kim Jong-Un, s-au amenințat în mai multe rânduri cu atacuri nucleare. Recent, Phenianul a acuzat, prin vocea ministrului nord-coreean de Externe Ri Yong Ho, că Washingtonul vrea să declanșeze un „conflict nuclear”. Coreea de Nord a efectuat în ultimii ani o serie de teste nucleare și balistice, avertizând că poate ataca Statele Unite.
În pofida detensionării temporare a relațiilor dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud în contextul Jocurilor Olimpice de Iarnă, Phenianul a avertizat vineri seară că va reacționa dacă armata americană și cea sud-coreeană vor relua exercițiile comune. „Noi facem eforturi pentru îmbunătățirea relațiilor intercoreene, dar nu vom asista pasivi la acte sinistre de ignorare a eforturilor noastre”, a atras atenția ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, într-o scrisoare adresată Națiunilor Unite.
Recent, Henry Kissinger, în vârstă de 94 de ani, a fost invitat de membrii Comisiei Forțelor Armate din Senatul SUA pentru a oferi consultanță în scopul soluționării problemelor globale. Alături de el au fost chemați fostul secretar de Stat George Shultz, în vârstă de 97 de ani, și Richard Armitage, fost subsecretar de Stat, în vârstă de 72 de ani.
Henry Kissinger a explicat că regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, reprezintă în prezent cea mai mare amenințare la adresa securității mondiale, subliniind că denuclearizarea Peninsulei Coreea trebuie să fie un obiectiv „fundamental” în materie de politică externă. „Cea mai urgentă provocare la adresa securității mondiale este evoluția programului nuclear nord-coreean”, a afirmat Henry Kissinger, diplomat și teoretician politic, fost secretar de Stat american și consilier pentru Siguranța națională în timpul administrațiilor Richard Nixon și Gerald Ford.