Regimul de la Kiev plănuiește să detoneze un focos nuclear de mică putere pentru a acuza Rusia de utilizarea armelor de distrugere în masă în teatrul de război ucrainean. a declarat luni generalul-locotenent Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare împotriva radiațiilor, chimice și biologice ale forțelor armate ruse.
„Ministerul rus al Apărării are informații potrivit cărora regimul de la Kiev plănuiește o provocare care implică detonarea unei așa-numite „bombe murdare” sau a unui focos nuclear de mică putere. Scopul provocării este de a acuza Rusia de utilizarea armelor de distrugere în masă în teatrul de operațiuni militare ucrainene și de a lansa astfel o puternică campanie antirusească în lume, menită să submineze încrederea în Moscova”, a declarat el.
Igor Kirillov a reamintit că, la Conferința de Securitate de la München din 19 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că intenționează să restabilească statutul nuclear al Ucrainei. „De asemenea, trebuie remarcat faptul că, în timpul operațiunii militare speciale, Zelenski a cerut în mod repetat țărilor NATO să lovească Federația Rusă”, a adăugat șeful trupelor RCBZ.
În plus, după cum a remarcat generalul, într-un interviu acordat canalelor de televiziune canadiene la 22 octombrie, Volodimir Zelenski a cerut lumii să lovească Kremlinul dacă Rusia va lovi „centrul decizional” de pe strada Bankova, unde se află biroul președintelui ucrainean.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avut convorbiri telefonice cu omologii săi din Marea Britanie, Franța, Turcia și SUA, în cadrul cărora le-a transmis îngrijorarea acestora cu privire la posibile provocări din partea Ucrainei cu ajutorul unei „bombe murdare”.
De asemenea, ministerul a afirmat că țările europene vor vedea un aflux de refugiați în urma unei astfel de explozii.
Liderul de la Kiev a declarat că, în opinia sa, lumea ar trebui să reacționeze cât mai dur posibil la minciunile Rusiei cu privire la o „bombă murdară”.
El a acuzat Moscova că încearcă să creeze o operațiune sub steag fals, mai ales că țara sa nu mai dispune de arme nucleare după ce a decis se alătura Tratatului de Neproliferare Nucleară ca stat non-nuclear, fiind de acord să transfere toate focoasele sale nucleare Rusiei și să dezmembreze, cu asistență tehnică din partea Statelor Unite, toate ICBM-urile, silozurile, bombardierele și rachetele nucleare de croazieră de pe teritoriul său. Ucraina primise în schimb despăgubiri pentru materialele de fisiune din focoase și garanții de securitate din partea statelor nucleare recunoscute.
Sursa: TASS