Kremlinul afirmă că interdicția Lituaniei privind trecerea mărfurilor sancționate prin Kaliningrad este „ilegală” și amenință cu „represalii”
Decizia Lituaniei de a interzice tranzitul de materiale sancționate către Rusia prin regiunea Kaliningrad – exclava rusă din Uniunea Europeană – este „fără precedent” și Rusia o consideră „ilegală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Această decizie este cu adevărat fără precedent. Este o încălcare a tot ceea ce există”, a declarat Peskov reporterilor în timpul unei conferințe telefonice obișnuite de luni.
„Și noi o considerăm ilegală”, a spus Peskov, adăugând că Kremlinul va trebui să analizeze cu atenție situația. „Este parte a unei blocade, desigur”, a spus el.
„Dacă în viitorul apropiat tranzitul de mărfuri între regiunea Kaliningrad și restul teritoriului Federației Ruse prin Lituania nu va fi restabilit în totalitate, atunci Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale”, a declarat ministerul.
Compania feroviară de stat Lithuanian Railways a notificat Rusia că, începând de la miezul nopții de 18 iunie, trenurile de tranzit cu mărfuri care fac obiectul sancțiunilor UE nu vor mai fi lăsate să treacă, a declarat vineri guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, pe canalul său de telegramă.
Lista mărfurilor interzise include materiale de construcții, ciment, metale și „o serie de alte bunuri importante atât pentru construcții, cât și pentru producție”, potrivit lui Alikhanov.
Decizia Lituaniei este cea mai recentă decizie a unui stat membru al UE de a sancționa Rusia după invazia acesteia în Ucraina în februarie.
La sfârșitul lunii mai, Uniunea Europeană a convenit să interzică 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, alături de alte măsuri, au declarat atunci liderii Consiliului European.
„Acord de interzicere a exportului de petrol rusesc în UE. Acest lucru acoperă imediat mai mult de 2/3 din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriașă de finanțare a mașinii sale de război”, a anunțat Michel într-un tweet.
Între timp, în Statele Unite, Casa Albă a anunțat o nouă rundă de sancțiuni vizând oficiali guvernamentali ruși și elitele apropiate președintelui rus Vladimir Putin, cu o serie de noi sancțiuni financiare și diplomatice la începutul lunii iunie, potrivit CNN.
Casa Albă a precizat într-un comunicat că ultimele sancțiuni sunt menite „să reprime evaziunea și să înăsprească sancțiunile noastre pentru a spori aplicarea și a crește presiunea asupra lui Putin și a celor care îl susțin”.