Prima pagină » Știri externe » Kremlinul, avertisment la adresa Maiei Sandu: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar putea duce la o destabilizare în regiune

Kremlinul, avertisment la adresa Maiei Sandu: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar putea duce la o destabilizare în regiune

Kremlinul, avertisment la adresa Maiei Sandu: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar putea duce la o destabilizare în regiune
Kremlinul, avertisment la adresa Maiei Sandu: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar putea duce la o destabilizare în regiune. Sursa foto: Shutterstock

Kremlinul a reacționat luni la apelul președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a cerut retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria.

Astfel, Moscova susține că retragerea trupelor ar putea destabiliza regiunea, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

Mesajul vine în contextul în care Maia Sandu a cerut luni ca trupele ruse din Transnistria să fie înlocuite de o misiune sub egida Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

„Suntem o țară independentă care nu vrea trupe străine pe teritoriul său”, a declarat Maia Sandu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia se așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să păstreze o atitudine constructivă în relația cu Moscova.

„Rusia are o funcție foarte importantă în Transnistria. Și, desigur, o schimbare în acest status quo, care se bazează pe spiritul și litera legii internaționale, ar putea duce la o destabilizare serioasă”, a spus Peskov.

Trupele ruse reprezintă o piedică pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană

Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova, este locuită în mare parte de o populație rusofonă. Regiunea s-a separat de facto de Republica Moldova în 1990, ca urmare a temerilor că, după prăbușirea URSS, Moldova s-ar fi putut uni cu România.

Regiunea separatistă a fost afectată de un scurt conflict armat cu forțele din Republica Moldova în 1992 și s-a declarat independentă în mod unilateral, nefiind recunoscută ca stat de nicio țară a lumii.

Prezența trupelor ruse în Transnistria este o piedică pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, notează Reuters.

Autoritățile de la Chișinău au semnat un acord politic și comercial cu Uniunea Europeană în 2014, ceea ce a dus la tensionarea relațiilor cu Moscova. Cu toate acestea, și autoritățile de la Bruxelles au început în ultimii ani să critice Republica Moldova pentru întârzierea aplicării unor reforme și pentru ineficiența luptei împotriva corupției din această țară.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și