Kremlinul denunță „ȘANTAJUL” SUA la adresa Chinei, din cauza exporturilor de echipamente spre Rusia/ Ar trebui să evite „un asemenea ton”

Publicat: 05 06. 2024, 20:52

Administrația Vladimir Putin a denunțat, miercuri, avertismentele Statelor Unite privind impunerea de sancțiuni împotriva Chinei din cauza exporturilor de produse de uz militar și civil în Rusia, pe fondul tensiunilor dintre Moscova și Occident.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, a catalogat drept ”șantaj” amenințările Statelor Unite la adresa Chinei, exprimând solidaritate cu Beijingul.

”Suntem conștienți de faptul că partenerii noștri chinezi nu acceptă un asemenea limbaj, nu acceptă astfel de mesaje și amenințări, este un șantaj”, a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenția de presă Reuters.

Statele Unite argumentează că, prin furnizarea de echipamente de uz militar și civil Rusiei, China facilitează eforturile ruse de război în Ucraina.

”China este principalul furnizor de utilaje, microelectronice, nitroceluloză, materiale esențiale pentru fabricarea muniției și a motoarelor de rachete. De asemenea, sunt furnizate alte materiale pe care Rusia le utilizează pentru baza industrială militară”, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, în cursul vizitei efectuate la Beijing în aprilie.

Marți, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a exprimat preocupări în legătură cu intensificarea exporturilor chineze de produse de uz dublu în Rusia.

”Am fost extrem de clară la cel mai înalt nivel în relația cu Guvernul Chinei că noi nu vom tolera aceste lucruri, că vom sancționa activitățile de acest fel”, a afirmat Janet Yellen.

Dmitri Peskov a atras atenția că puterea economică a Chinei este atât de mare pe plan mondial încât ”nici măcar Statele Unite nu ar trebui să folosească un asemenea ton”.

”Dar poate că nu toată lumea din conducerea Statelor Unite a înțeles acest lucru deocamdată, cu timpul vor înțelege. Noi știm sigur că Beijingului nu îi plac aceste lucruri, noi suntem solidari și considerăm inadecvat acest ton și amenințările”, a atras atenția Dmitri Peskov.

China și Rusia au intensificat semnificativ schimburile comerciale de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, în contextul în care economia Rusiei este afectată de sancțiuni. Volumul schimburilor comerciale dintre Rusia și China a atins nivelul de 240,1 miliarde de dolari în 2023, în creștere cu 26% în raport cu anul precedent.

Beijingul a acuzat în mai multe rânduri Washingtonul că obstrucționează dezvoltarea industrială a Chinei, pe fondul criticilor privind supra-capacitățile de producție chineze. China a respins și insinuările privind sprijinul acordat Rusiei pentru războiul din Ucraina, avertizând că va riposta la sancțiunile impuse de SUA.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE susține planul președintelui Biden de oprire a conflictului dintre Israel și Hamas /„Este necesar URGENT un armistițiu durabil”