Un ochi râde și altul plânge după demisia lui Boris Johnson. Kremlinul îl „înțeapă” ironic, Ucraina îl regretă. „Nici nouă nu ne place de el” / „Mulțumim că ai înţeles ameninţarea monstrului rus”
Anunțul demisiei lui Boris Johnson a stârnit reacții imediate, atât din partea rivalilor săi politici, cât și din partea celor care l-au apreciat ca politician. Rusia „a salutat” joi, cu ironie, demisia premierului britanic. Ucraina însă, prin vocea președintelui Volodimir Zelenski, regretă retragerea lui Boris Johnson, unul dintre cei mai intransigenți lideri occidentali față de Rusia și unul dintre cei mai dispuși să ajute Ucraina în fața invadatorilor.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a comentat situația politică de la Londra și demisia premierului Boris Johnson. Întrebat despre demisia forțată a acestuia de la conducerea guvernului britanic, Peskov a spus: „El nu ne place pe noi și nici nouă nu ne place de el”. Reamintim că Boris Johnson fost unul dintre cei mai intransigenți lideri occidentali față de Rusia și unul dintre cei mai dispuși să ajute Ucraina în fața invadatorilor.
Dmitri Peskov a făcut afirmația în cadrul unei conferințe de presă telefonică. El a spus că anunțul plecării din funcție a lui Boris Johnson nu este important sau de interes pentru Kremlin.
„El nu ne place pe noi, și nici nouă nu ne place de el”, a spus Peskov, conform Reuters.
Dmitri Medvedev, ironic la adresa lui Boris Johnson
Și fostul preşedinte şi premier rus, Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a scris pe Telegram după anunţul demisiei lui Johnson că ”cei mai buni prieteni” ai Ucrainei pleacă şi ”Victoria” (Ucrainei) este în pericol”.
Oficialul rus a făcut în acest mod aluzie la o declaraţie a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care l-a descris pe Boris Johnson un ”mare prieten” al Ucrainei, declaraţie făcută în timpul unei vizite efectuate de Johnson la Kiev luna trecută. Demisia lui Johnson este ”rezultatul firesc al imprudenţei britanice şi al politicii de rigolă. Mai ales la nivel internaţional”, mai crede Medvedev.
”Clovnul pleacă”, a reacţionat la rândul său Viaceslav Volodin, preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus.
Zelenski îi mulțumește premierului britanic: „Ai fost mereu în avangarda susţinerii Ucrainei”
Ucraina i-a mulţumit, în schimb, lui Boris Johnson pentru sprijinul primit de când a început invazia rusă în februarie, relatează agenţiile DPA şi Reuters.
Prin urmare, după anunţul demisiei lui Johnson, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, i-a adresat premierului britanic mulţumiri pentru că a fost în prima linie a susţinătorilor Ucrainei în faţa invaziei ruse.
”Mulţumim, Boris Johnson, pentru a fi înţeles ameninţarea monstrului rus şi pentru a fi fost mereu în avangarda susţinerii Ucrainei”, precum şi pentru ”asumarea responsabilităţilor în momentele cele mai dificile”, a scris oficialul ucrainean pe Twitter.
Ucrainenii încă sperau miercuri că Boris Johnson, pe care-l alintă cu numele de „Borys Johnsoniuk”, mai putea să rămână la putere, notează Reuters într-un reportaj. El apare la Kiev în picturi stradale şi i s-a dedicat o expoziţie, iar numele său a fost dat mai multor străzi ucrainene şi unei prăjituri cremoase cu un topping de îngheţată ce seamănă cu părul său blond dezordonat, potrivit G4media.
Boris Johnson: „În politică, nimeni nu este indispensabil”
Marea Britanie este una dintre țările care au donat cei mai mulți bani și armament Ucrainei după începutul invaziei, în 24 februarie. Boris Johnson a anunțat joi, la ora locală 12.30, că demisionează din fruntea Partidului Conservator și, implicit din funcția de premier, dar va rămâne ca interimar până când un nou premier este desemnat de Parlament.
Acesta a venit la declarații degajat, anunțând că voința partidului este să aibă un nou lider și un nou premier. Johnson a demisionat după ce 57 de membri ai Partidului Conservator au demisionat din pozițiile guvernamentale, în semn de neîncredere față de premierul implicat în trei mari scandaluri.
„E clară acum dorința majorității parlamentare că e nevoie de un nou premier și un nou lider al Partidului Conservator. Am agreat cu liderii patidului că procesul de alegere a unui nou lider trebuie să înceapă acum. Voi servi în funcție până când noul lider va fi ales. Vă mulțumesc tuturor pentru voturile date Partidului Conservator. Am luptat din greu în ultimele zile pentru a continua să vă servesc așa cum am promis.
În politică, nimeni nu este indispensabil. Îmi pare rău că trebuie să părăsesc cea mai grozavă slujbă din lume. Sunt extrem de mândru de realizările acestui guvern în ceea ce privește Brexit. Sunt mândru că am fost liderii Occidentului în lupta cu Vladimir Putin. ”
El a spus câteva vorba despre felul cum şi-a trăit el personal mandatul. ”Chiar dacă lucrurile se întunecă pentru moment, viitorul nostru împreună este însorit!”, a declarat el.
„A fi premier înseamnă să înveţi zilnic. M-am dus în toate colţurile Regatului Unit şi m-am întâlnit cu atâţia oameni animaţi de această originalitate britanică inestmabilă, doritori să ne rezolve vechile probleme prin soluţii noi”, a declarat el.
„Trebuie să predea astăzi cheile de la birou și să plece”
Mai mulți lideri conservatori sunt de părere că demisia lui Boris Johnson din fruntea guvernului ar trebui să intre în vigoare imediat, nu la toamnă, după alegerea unui nou lider al partidului, scrie The Guardian.
„Trebuie să plece până diseară, (Dominic) Raab ar trebui să preia funcția”, a declarat un fost ministru pentru Guardian. „Trebuie să predea astăzi cheile de la birou și să plece. Să fie un prim-ministru interimar”, a spus un alt fost ministru.
„Comportamentul său în ultimele 48 de ore a fost nesăbuit și haotic. Nu se poate pune bază în el să conducă țara până la toamnă. Dumnezeu știe ce-ar putea face”, a declarat, la rândul său, un lider conservator care a stat în preajma lui Boris Johnson în ultimele două zile.
Un fost consilier guvernamental a spus că e „periculos” să rămână Boris Johnson în funcție, în vreme ce alt fost ministru l-a numit „o rușine”, potrivit Digi 24.
Cursa pentru șefia Partidului Conservator va avea loc în această vară, astfel încât un nou prim-ministru să poată fi numit până la conferința conservatorilor din luna octombrie, mai scrie BBC, care anunță că astăzi este așteptată o declarație din partea lui Boris Johnson.