Kremlinul a făcut apel joi la statele occidentale să nu se grăbească să acuze Rusia pentru otrăvirea disidentului Aleksei Navalnîi și a adăugat că nu există dovezi pentru acuzarea autorităților de la Moscova pentru aceasta.
Declarația vine în contextul în care tot mai multe voci din țările occidentale cer noi sancțiuni la adresa Rusiei, informează site-ul agenției Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova respinge orice acuzație potrivit căreia Rusia ar fi în spatele otrăvirii lui Navalnîi și a avertizat celelalte țări ale lumii să nu tragă concluzii fără să cunoască situația reală.
„Nu există motive pentru a acuza statul rus. Și nu vom accepta niciun fel de acuzație în acest sens. Sigur, nu ne dorim ca partenerii noștri germani sau din alte state europene să se grăbească în a trage concluzii”, a spus Peskov.
Declarația lui Peskov vine în contextul în care tot mai multe voci din statele occidentale cer noi sancțiuni la adresa Rusiei după otrăvirea lui Navalnîi.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, deși nu este adepta unor noi sancțiuni, a cerut Rusiei să facă tot posibilul pentru ca adevărul să iasă la iveală, iar responsabilii pentru otrăvirea disidentului să fie trași la răspundere.
Mai mulți politicieni și diplomați germani au avertizat joi că este nevoie de un răspuns european coordonat față de proiectul gazoductului Nord Stream 2.
„Trebuie să existe un răspuns la nivel european. Trebuie să răspundem folosind singurul limbaj pe care Vladimir Putin (președintele Rusiei, n. red.) îl cunoaște, și anume vânzările de gaze”, a declarat Norbert Roettgen, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul german, membru al partidului cancelarului Angela Merkel.
Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen și fost ambasador la Washington, a declarat și el că este nevoie de un răspuns coordonat din partea Uniunii Europene și a NATO și a adăugat că gesturi mai puțin ferme, precum expulzarea unor diplomați, ar putea să nu fie suficiente.
Proiectul Nord Stream 2 prevede construcția unui gazoduct cu capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care va transporta gaze naturale din Rusia spre Germania, prin Marea Baltică. Conducta este gata în proporție de 93%. Construirea gazoductului a fost suspendată la sfârșitul anului 2019, când compania elvețiană Allseas a oprit activitatea din cauza sancțiunilor americane.
Comisia Europeană a anunțat recent că va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei doar în cazul în care o anchetă va arăta implicare autorităților de la Moscova în otrăvirea lui Navalnîi.
În replică, Peskov a declarat că Kremlinul vede propunerile referitoare la oprirea proiectului Nord Stream 2 ca fiind bazate pe emoții. El a adăugat că proiectul este unul de tip comercial, care va aduce beneficii Rusiei, Germaniei și întregii Europe.
„Nu înțelegem care ar putea fi motivul pentru astfel de sancțiuni”, a spus Peskov.
Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, se află internat într-un spital din Germania după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care se deplasa de la Tomsk către Moscova. El a fost internat inițial într-un spital din Rusia, dar a fost transferat ulterior în Germania pentru a primi îngrijiri.
În momentul de față, Navalnîi este în comă indusă.
Membrii echipei sale susțin că acesta ar fi fost otrăvit în aeroportul din Tomsk și l-au acuzat pe președintele țării, Vladimir Putin, că ar fi ordonat asasinarea disidentului.
Procurorii ruși au anunțat săptămâna trecută că nu se impune o anchetă penală în ceea ce privește îmbolnăvirea subită a lui Aleksei Navalnîi.