Kremlinul neagă acuzaţiile ce i se impută de amestec în afacerile interne ale Georgiei, care va organiza alegeri parlamentare pe 26 octombrie, scrutin despre care preşedinta ţării, Salome Zurabişvili, crede că va fi determinant în alegerea direcției statului: viitor european sau trecut rus.
Apropierea guvernului georgian de Moscova a fost percepută de Occident ca o formă de acceptare a influenței ruse în regiune. Deși Uniunea Europeană și Statele Unite au criticat adoptarea de către georgieni a unor legi similare cu cele din Rusia, acest lucru nu i-au împiedicat să continue relațiile de bună vecinătate.
Micuțul stat, care are aspiră să fie acceptat în UE la un moment dat, va organiza alegeri parlamentare în data de 26 octombrie. Însă planează suspiciuni asupra vecinilor ruși de implicare în procesul electoral, astfel încât noua clasă politică georgiană aleasă să fie pro-Kremlin.
La rândul ei, Moscova acuză țările vestice că încearcă să exercite o influență directă asupra alegerilor din Georgia, prin presiunile constante la care sunt supuse autoritățile din Tbilisi.
„Rusia nu se amestecă în afacerile interne ale Georgiei şi nu are astfel de intenții pe viitor. În schimb, Occidentul încearcă să influențeze campania electorală din Georgia, în mod direct și nedisimulat. Georgia este vecinul nostru. Cunoașteți toate complicațiile din relațiile noastre bilaterale. Totuși, acest aspect nu împiedică dezvoltarea legăturilor dintre popoarele noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit TASS.
Peskov a ținut să sublinieze că declaraţiile preşedintei georgiene, legate de interferența rusă, fac parte din lista presiunilor cu care Occidentul încearcă să determine Georgia să rupă legăturile cu Rusia.