„Trebuie să explicăm agenda reformistă care este deja în curs”, a declarat Juncker în cursul unei conferințe de presă organizate în Slovacia, care a preluat vineri Președinția semestrială a Consiliului UE.
„Combatem birocrația… Modernizăm economia europeană – uniunea digitală, uniunea energetică, continuarea integrării în domeniul pieței interne, uniunea piețelor de capital, uniunea bancară”, a adăugat Juncker, citat de site-ul agenției Reuters.
„Toată lumea spune «Vrem mai multe reforme». Nimeni nu spune de ce fel de reforme avem nevoie în plus față de cele care sunt în curs, inclusiv măsurile aplicate în domeniul dimensiunii sociale a pieței comunitare”, a subliniat președintele Comisiei Europene.
„Nu spun că nu trebuie să se schimbe nimic. Dar lucrurile care merg în direcții bune nu se vor schimba”, a insistat Juncker.
După decizia cetățenilor britanici de ieșire din Uniunea Europeană, numeroase voci, inclusiv ale unor țări central și est-europene, au cerut reforme în sistemul comunitar, fără însă a face propuneri concrete.
Grupul de la Vișegrad cere limitarea puterilor Comisiei Europene
Polonia, Slovacia, Ungaria și Cehia au cerut marți limitarea atribuțiilor Comisiei Europene, dar menținerea beneficiilor oferite de Uniunea Europeană, Varșovia considerând că ar fi necesară demisia președintelui CE, Jean-Claude Juncker.
„Ne întrebăm dacă actuala conducere a Comisiei Europene are dreptul de a continua să funcționeze, să conducă Europa. Din punctul nostru de vedere, nu… Sunt necesari noi politicieni, noi comisari (…)”, a declarat Witold Waszczykowski, ministrul de Externe al Poloniei, citat de site-ul agenției Reuters.
„Trebuie să schimbăm modul de funcționare a Uniunii Europene și cred că sunt necesare schimbări în funcționarea Comisiei Europene”, a spus, la rândul său, premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka.
„Statele membre ar trebui să fie motorul unor schimbări pozitive în Uniunea Europeană… Aș fi foarte bucuros dacă membrii Comisiei Europene ar reuși să ajungă la mai multe poziții de compromis în UE. Aș vrea ca Executivul UE să respecte mai mult deciziile Consiliului European”, a adăugat liderul ceh.
Sobotka a admis că ieșirea Marii Britanii din UE va dura câțiva ani, dar el nu consideră că liderii europeni ar trebui să accelereze procedura. Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia – Lege și Justiție (PiS), a mers chiar mai departe: „Noi credem că sunt necesare eforturi pentru revenirea Marii Britanii în UE. Dar UE trebuie să sufere schimbări radicale”, crede Jaroslaw Kaczynski.
„Instituțiile Uniunii Europene trebuie să se limiteze la misiunile și mandatele pe care le au… Uniunea Europeană va trebui să se concentreze pe temele care ne unesc. Temele care dezbină instituțiile UE, statele membre și societățile europene sunt contrare obiectivelor unei Uniuni a încrederii și acțiunii”, subliniază Grupul Vișegrad, format din Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia.
Franța și Germania, plan de consolidare a UE ca stat, în detrimentul puterilor naționale
Miniștrii de Externe ai Franței și Germaniei ar fi dezvăluit, în fața grupului de la Vișegrad, un plan de a transforma statele UE într-un superstat gigant, în care țările membre ar trebui să renunțe la armata proprie sau la banca națională, a anunțat postul polonez TVP Info.
Fragmente din documentul de nouă pagini au fost publicate marți, de televiziunea poloneză de stat, TVP Info, în timp ce liderii din Germania, Franța și Italia s-au întâlnit la Berlin pentru a discuta despre ieșirea Marii Britanii din UE.
TVP Info a anunțat că propunerea ar fi urmat să fie prezentată marți seara în fața grupului de la Vișegrad din care fac parte Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia, de către minstrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.
Planul care ar fi urmat să fie prezentat de cei doi miniștri de a reduce din puterea statelor membre este descris drept un „ultimatum”.
În conformitate cu aceste propuneri radicale, statele membre UE și-ar pierde dreptul a a avea propria armată, propriul cod penal, propriul sistem fiscal și banca națională. Aceste puteri ar urma să fie transferate la Bruxelles. Statele UE vor pierde, de asemenea, controlul pe care îl mai au asupra propriilor granițe, inclusiv dreptul de a aplica proceduri naționale cu privire la primirea și relocarea refugiaților.
Această inițiativă sugerează intenția liderilor Franței și Germaniei de a profita de pe urma ieșirii Marii Britanii din UE, comentează publicația britanică.
În partea introductivă a documentului, cei doi miniștri sunt citați afirmând: „Țările noastre împărtășesc un destin comun și un set comun de valori care dau naștere unei uniuni și mai putrenice între cetățenii noștri. Prin urmare, vom depune eforturi pentru o uniune politică în Europa și îi invităm pe ceilalți europeni să participe la această aventură”.