La cât s-ar ridica valoarea daunelor daca un dezastru ar lovi unul dintre marile orașe ale lumii
Studiul, numit „The Lloyd’s City Risk Index”, analizează cum poate fi afectat Produsul Intern Brut din 301 mari orașe din întreaga lume, de 18 dezastre naturale sau provocate de oameni, în perioada 2015-2025.
„Modificarea riscurilor înseamnă că pericolele devin mai tangibile. Tehnologia face ca lumea să fie tot mai conectată, astfel încât apar riscuri precum atacurile cibernetice, prăbușirea piețelor financiare sau a piețelor petrolului. Apar noi tipuri de riscuri cu care companiile și guvernele se confruntă astăzi”, a declarat Inga Beale, directorul general al pieței de asigurări Lloyd’s of London.
Raportul analizează 18 pericole diferite, între care penele de curent, accidentele nucleare, atacurile cibernetice și pandemiile, pentru a evalua în ce măsură este expusă producția economică a unui oraș, față de PIB-ul anticipat al acestuia.
Indicele calculat de Lloyd’s of London va fi actualizat o dată la doi ani. Versiunea din acest an a constatat că cele mai vulnerabile la dezastrele naturale sunt economiile emergente, ele suportând și două treimi din riscurile legate de pierderile financiare.
Pe ansamblu, prăbușirea piețelor financiare reprezintă cel mai mare pericol pentru economii, reprezentând un sfert din totalul pierderilor potențiale.
Raportul sugerează și unele soluții pentru prevenirea riscurilor, cum ar fi creșterea asigurărilor. Potrivit raportului, o creștere de 1% a asigurărilor ar putea reduce pierderile neasigurate cu 13%.