La ce gest a recurs un canotor sirian pentru a ajunge în Grecia. „Am crezut că o să mor”

La ce gest a recurs un canotor sirian pentru a ajunge în Grecia. „Am crezut că o să mor
Publicat: 22/12/2015, 18:03

Ameer Mehtr, un fost canotor care s-a antrenat cu echipa națională de canotaj a Siriei, a explicat că a luat această decizie radicală din cauză că nu a avut suficienți bani pentru a plăti contrabandiștilor care să-i asigure transportul pe Marea Egee din Turcia în Grecia. Din cauza războiului civil din Siria care durează de mai bine de patru ani, familia sa și-a pierdut casa, rămând fără niciun ajutor financiar.

Mehtr și-a dat seama atunci că singura lui șansă de a intra în Europa era să traverseze înot Marea Egee pe o distanță de patru mile (circa opt kilometri) pentru a ajunge din Turcia în insula Samos din Grecia. Majoritatea imigranților plătesc între 1.500 și 2.000 de euro de persoană traficanților pentru un loc în bărci supraaglomerate în încercarea disperată de a traversa Mediterana pe ruta Turcia-Grecia.

Tânărul refugiat a petrecut circa patru luni pregătindu-se pentru călătoria către Europa, antrenându-se aproape zilnic cu un antrenor de canotaj în regiunea de coastă din capitala libaneză, Beirut, unde a locuit din luna mai după ce a emigrat din Siria.

Însă abia în luna septembrie, Mehtr s-a simțit pregătit să traverseze Marea Mediterană, după ce a studiat hărți cu Marea Egee ca să găsească o rută cât mai scurtă între Turcia și insula Samos pe care să o parcurgă. Într-o noapte, și-a început călătoria maritimă în apropiere de orașul portuar Guzelcamli, din vestul Turciei, după ce a trebuit să alerge mai mult de oră pentru a scăpa de polițiștii turci care înconjuraseră plaja în căutarea traficanților de persoane care promiteau imigranților transportul maritim spre Europa.

Deja epuizat, fiind amenințat de riscul de a fi prins de polițiștii turci, Ameer s-a văzut obligat să intre în mare și să înceapă să înoate, purtând doar piese de echipament strict necesare.

Câteva bunuri personale, printre care un telefon și dispozitive de stocare de date care conțineau fotografii cu familia sa, și le-a legat de talie. De asemenea, și-a mai luat câteva brioșe învelite în folie protectoare – singura sursă de energie și hrană în timpul călătoriei.

„În fiecare secundă din călătorie am crezut că o să mor”, a declarat Ameer pentru The Sunday Times, într-un centru de azilanți din Suedia.

„Dar am continuat. M-am tot uitat la stâncile din fața mea și mi-am tot zis «Acolo se află viitorul meu»”, a adăugat acesta.

Cu puține șanse, Mehrt a ajuns, în cele din urmă, pe insula Samos, unde a fost fotografiat stând triumfător pe plajă cu brațele ridicate și având un zâmbet larg pe față. Dar drumul său nu se încheiase, fiind nevoit să mai parcurgă șapte mile (peste 11 kilometri) pentru a ajunge într-un port unde a putut să se înregistreze, în mod oficial, ca refugiat în Europa. El a locuit mai bine de o lună în tabere de refugiați din țări europene și a călătorit în trenuri pline de imigranți pentru a ajunge, în cele din urmă, în Suedia.

Ameer trăiește în prezent într-un centru de azilanți în Suedia, susținând că povestea sa nu este, cu siguranță, unică.

„Nu sunt singurul care a făcut această călătorie – sunt mult mai mulți oameni care au ajuns în Europa înotând”, susține Ameer.

„Avem o pagină de Facebook și, din patul meu din Suedia, le-am spus multora cum să se pregătească și cum să gândească dacă vor să facă această tranziție … Dar acum nimeni nu mai înoată, apa e prea rece”, a mărturisit Ameer.

Peste un milion de imigranți au ajuns în Europa în cursul anului 2015, a anunțat marți Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). Cei mai mulți dintre aceștia, peste 800.000, au ajuns din Turcia în Grecia, traversând Marea Egee. În total, 3.695 de migranți s-au înecat sau sunt dați dispăruți în 2015, potrivit OIM.

Majoritatea imigranților s-au îndreptat către Germania, cea mai afectată de criza migrației, confruntată cu peste un milion de solicitări de azil, și Suedia, unde s-au înregistrat aproximativ 150.000 de astfel de cereri.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 250.000 de morți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows