La ce riscuri te expui dacă folosești țigara electronică

La ce riscuri te expui dacă folosești țigara electronică
Publicat: 14/12/2012, 11:09
Actualizat: 29/07/2014, 17:23

Experții din domeniul sănătății cer autorităților controale mai amănunțite în cazul țigărilor electronice, deoarece persoanele care utilizează aceste dispozitive sunt expuse unor substanțe chimice otrăvitoare.

Dispozitivele cu ajutorul cărora utilizatorii inhalează nicotină nu sunt fabricate pe baza unor reglementări bine stabilite, iar specialiștii din domeniul sanitar se tem că persoanele care folosesc țigări electronice se expun unor produse care ar putea dăuna grav sănătății. Daily Mail informează că multe dintre mărcile de țigări electronice, disponibile inclusiv în Marea Britanie, sunt importate fără controale amănunțite, iar unele dintre dispozitive provin din China.

Experții: Aceste dispozitive nu ar trebui considerate o terapie sigură de a renunța la dependența de tutun

Din cauza faptului că aceste produse nu conțin tutun, țigările electronice nu sunt considerate dispozitive medicale, motiv pentru care experții din domeniul sănătății cer autorităților să impună anumite criterii după care acestea pot fi comercializate.

„Aceste dispozitive ar putea salva viețile a milioane de fumători care doresc să renunțe la acest viciu. Problema este că țigările electronice nu conțin reglementări clare în ceea ce privește depozitarea lor și modul corect în care trebuie curățate și în care se poate înlocui nicotina”, a spus prof. John Britton, de la Royal College of Physicians Tobacco Advisory Group.

Profesorul a mai precizat că aceste dispozitive nu ar trebui considerate o terapie sigură de renunțare la dependența de tutun. „Tratamentele folosite în cazul fumătorilor care vor să renunțe la acest viciu îndeplinesc anumite standarde farmaceutice. Aceste tratamente au fost supuse unor teste extrem de riguroase înainte de a fi lansate pe piață. Nu același lucru se poate spune și despre țigările electronice, mai ales că nu sunt cunoscute de către consumator toate substanțele existente în lichidul pe care și-l pune în dispozitiv”, avertizează expertul.

Țări care au interzis comercializarea acestor dispozitive

Din cauza lipsei unor reglementări clare în privința acestor tipuri de țigări mai multe țări, printre care Canada, Australia și Singapore, au interzis comercializarea acestor dispozitive din cauza temerilor legate de posibilele efecte secundare, mai notează cotidianul britanic.

La rândul său, Jean King, directorul Asociației de Cercetări Oncologice din Marea Britanie, averizează că țigările electronice nu au aceleași standarde de siguranță ca și celelalte produse pe bază de nicotină, cum este cazul gumei de mestecat și a plasturilor. „Aceste dispozitive nu au niciun fel de licență. Acest lucru înseamnă că nu există măsuri standarde de siguranță pentru comercializarea lor. În plus, se știu foarte puține lucruri despre substanțele pe care le conțin. Este recomandat ca, în cazul în care doriți să renunțați la fumat, să alegeți alte produse pe bază de nicotină și să evitați țigările electronice”, a afirmat King.

Deși se aseamănă cu țigările obișnuite, cele electronice sunt alimentate cu baterii și fabricate de obicei din oțel inoxidabil. Organizația Mondială a Sănătății și-a arătat îngrijorarea cu privire la nivelul de siguranță al acestor produse.

Ce spun producătorii

SkyCig este cel mai mare distribuitor de aceste dispozitive din Scoția. Un purtător de cuvânt al acesteia, citat de Daily Mail, a estimat că, numai anul trecut, în Marea Britanie, compania a vândut aproape de 24 de milioane de țigări electronice.

„Suntem de acord cu stabilirea unor reglementări în ceea ce privește vânzarea de țigări electronice. Întroducerea acestor norme ne va ajuta ca vânzările să prospere și mai mult și chiar am putea furniza și alte tipuri de dispozitive pe bază de nicotină. Produsele noastre au fost evaluate de Edinburgh Scientific Services, un laborator care testează știintific diferite dispozitive din Regatul Unit. În plus, lucrăm cu producători care au standarde destul de ridicate”, a spus reprezentantul companiei de țigări electronice.

Lichidul care „încarcă” țigara conține o substanță iritantă

Un astfel de dispozitiv conține cartușe de nicotine, un atomizator, o baterie și un led, care se aprinde atunci când tragi din țigara artificială. Este un instrument de vaporizare microelectronic, care foloseste un sistem de atomizare avansat. Țigara electronică produce vapori care imită gustul unei țigări normale prin atomizarea lichidului din acest dispozitiv.

În funcție de la ce producător achiziționați o astfel de țigară, un cartuș poate conține între 0 și 16 miligrame de nicotină. În plus, experții din domeniul sănătății avertizează că un cartuș de nicotină mai poate avea și diferite alte chimicale. Aceștia precizează că dispozitivul electric al falsei țigarete eliberează în organism nicotină, substanță care creează dependență. Un alt dezavantaj al țigării electronice este faptul că lichidul care „încarcă” țigara conține, pe lângă nicotină, și glicol, o substanță iritantă pentru căile respiratorii.

Țigara electronică poate favoriza apariția cancerului

Oamenii de știință americani sunt de părere că acest dispozitiv este la fel de periculos ca țigările tradiționale. Analizele de laborator au arătat prezența în lichidul pus în țigară a nitrozaminei, substanță care favorizează apariția cancerului.

Reprezentanții Administrației pentru Medicamente din Statele Unite se arată îngrijorați de faptul că țigările electronice pot crește dependența de nicotină și îi pot determina pe copii să încerce țigările normale. Singurul avantaj al dispozitivului electric este că nu poluează și nu îi afectează și pe ceilalți din jur.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar