Prima pagină » Știri externe » La limita incredibilului! Rusia confiscă birourile organizației care a câștigat Nobelul pentru Pace

La limita incredibilului! Rusia confiscă birourile organizației care a câștigat Nobelul pentru Pace

La limita incredibilului! Rusia confiscă birourile organizației care a câștigat Nobelul pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022 a ajuns la Ales Bialiatski din Belarus, organizația rusă Memorial și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina.  Premiul Nobel pentru Pace, acordat unor organizaţii care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului, vine în contextul în care Ucraina luptă împotriva invaziei ruse.

Însă, la numai câteva ore după ce organizația rusă Memorial a câștigat premiul Nobel pentru pace, un tribunal de la Moscova a dispus confiscarea birourilor care se află la Moscova ale organizaţiei neguvernamentale, scrie Agerpres.

Principalele locaţii ale Memorial în Rusia ”au fost transformate în bunuri publice”, a declarat tribunalul Tverskoi agenţiei de presă Interfax, la încheierea unui proces împotriva ONG-ului. Un reprezentant al tribunalului Tverskoi a afirmat că Memorial ”şi-a marcat implicarea în reabilitarea criminalilor nazişti, a discreditat autorităţile şi a creat o imagine falsă a URSS”, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.

Birourile Memorial din centrul Moscovei au găzduit serviciile administrative ale organizaţiei, dar şi expoziţii deschise publicului.

Cu ce se ocupă Organizația Memorial din Rusia

Organizația pentru drepturile omului Memorial a fost înființată în 1987 de către activiști pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică. Printre fondatori s-au numărat Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, și Svetlana Gannushkina, militantă pentru drepturile omului. Ideea pe care se bazează organizația Memorial din Rusia este faptul că, confruntarea crimelor din trecut este esențială pentru prevenirea altora noi.

Organizația este interzisă în Rusia încă din decembrie 2021.

Cui se acordă premiul Nobel pentru pace

Potrivit testamentului lui Alfred Nobel, premiul pentru Pace trebuie acordat ”persoanei care a realizat cea mai amplă sau cea mai bună activitate în favoarea fraternității între națiuni, pentru abolirea sau reducerea armatelor permanente și pentru organizarea și promovarea congreselor de pace”, notează nobelprize.org.

 

Citește și