Soldații din gruparea de mercenari Wagner au depus flori sâmbătă la o nouă statuie dezvelită ce este dedicată lui Evgheni Prigojin, amplasată lângă mormântul său de la Sankt Petersburg.
El a fost șeful și fondatorul grupării Wagner care a participat la războiul din Ucraina. După cucerirea orașului Bahmut și pierderea a 20.000 de mercenari recrutați din pușcăriile rusești, Prigojin, nemulțumit din cauza că nu primea arme din partea guvernului rus, a organizat o revoltă împotriva regimului putinist. Vladimir Putin a ținut un discurs televizat că nu va ierta trădătorii care îl lovesc pe la spate.
Revolta a încetat și trupele Wagner au fost transferate în Belarus și în Africa. Două luni mai târziu, Prigojin a murit într-un accident aviatic. El era cunoscut anterior ca „bucătarul lui Putin”.
Prigojin a fost șeful miliției private Wagner, care a luptat alături de trupele rusești în Ucraina, capturând orașul Bahmut într-un asediu care a durat luni de zile. El a organizat o rebeliune de 24 de ore pe 24 iunie 2023, capturând clădirile de comandă militară rusă din orașul sudic Rostov. A mărșăluit spre Moscova în încercarea de a înlătura liderii militari ai țării. Tancuri rusești de fabricație sovietică ce aveau litera Z înroșită au defilat în Rostov. Litera Z roșie era emblema grupării PMC Wagner.
Două luni mai târziu, după ce s-a retras și a fost admonestat ca trădător de președintele Vladimir Putin, a murit într-un accident de avion. Sâmbătă, când ar fi împlinit 63 de ani, a fost dezvăluită o statuie de bronz la mormântul său din cimitirul Porohovskoye, din Sankt Petersburg.
Îndoliați, soldații purtând însemnele Wagner, unii cu fețele acoperite, au depus flori la picioarele statuii. Prigojin a fost înmormântat într-o ceremonie secretă. Kremlinul a negat implicarea în accidentul aviatic și în moartea liderului Wagner. Putin l-a înlăturat luna trecută pe ministrul Apărării de lungă durată, Serghei Șoigu, care fusese ținta criticilor lui Prigojin, scrie Moscow Times.
Citește și: Moartea lui Prigojin, o ÎNSCENARE? „Avea persoane care-i foloseau numele în călătorii”